0 0
Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

2 větší řízky kuřecí prsa
sůl a pepř
8 plátklů cikánská pečeně
8 plátků ementál
1 velké vejce
strouhanka
olej
pivní omáčka:
2 lžíce máslo
2 lžíce hladká mouka
2 stroužky česnek
120 ml světlé pivo
250 ml smetana ke šlehání
1 lžíce hořčice
100 g čedar srtouhaný
sůl a pepř

Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda

Národní kuchyně

Nenechte se mýlit, název receptu není chybný! Cordon Bleu je na místě, nikoli Gordon Bleu či dokonce Blue, jak tuto kulinární legendu na bázi rolovaného telecího řízku často nazýváme. Slovník praví, že je nepřímo odvozený od slavného vyznamenání nejlepších francouzských kuchařů, jež má podobu modré stužky, v překladu tedy cordon bleu…

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Francouzští kulinární experti z věhlasné soukromé školy nejvyššího kuchařského umění Le Cordon Bleu (založena byla již v roce 1895) by nám jistě neodpustili, že jsme v původní receptuře nahradili kvalitní telecí maso kuřecím. Nicméně i tato alternativa má něco do sebe. Koneckonců to tak dělá celý svět a nikdo se nad tím nepohoršuje. Není žádný důvod; až tuto dobrotu ochutnáte, nebudete se stačit divit! Jednoznačně nejlepší jsou pro tento účel kuřecí prsa upravená na plátky, jež se plní kvalitní šunkou (použili jsme cikánskou pečeni) a sýrem typu Ementál či Gouda. Zavinuté rolky nakonec upravte a osmažte na způsob vídeňského řízku, který můžete netradičně podávat s výbornou pivní omáčkou. Jedním slovem bašta!

Náš tip:

K finálnímu obalení můžete použít běžnou domácí strouhanku, chcete-li ovšem pěkně bílou, potom ji připravte z vysušené střídy světlého chleba. Anebo sáhněte po tzv. japonské Panko strouhance na bázi škrobu, kterou je možné koupit ve speciálních prodejnách. Oblíbená je zejména proto, že na sebe při smažení váže výrazně méně tuku.

Jak na to:

  1. Oba kousky kuřecího masa prořízněte nožem do podoby 4 stejně velkých plátků, jež můžete na prkénku roztlačit pěstí, případně je lehce naklepejte. Oboustranně je zároveň osolte, opepřete a na každý uložte po 2 plátcích cikánské pečeně a pak tvrdého sýra. Takto naplněné zarolujte a smotky zajistěte párátky (konce netřeba uzavírat). Rolky dále obalte ve vejci prošlehaném vidličkou a ve strouhance, vyrovnejte je do zapékací misky, kterou jste vytřeli olejem, a v troubě vyhřáté na 180 oC všechny pěkně dozlatova upečte (cca 30 minut).
  2. V mezičase připravte pivní omáčku: V pánvi na plotně rozehřejte máslo, zaprašte je moukou a světlou jíšku dobře vymíchejte. Zároveň ji ochuťte drceným česnekem, za stálého prošlehávání metličkou k ní přilijte pivo a vše cca 2 minuty provařte. Dále k základu přilijte smetanu a omáčku vařte dál za stálého míchání do zhoustnutí (cca 3 minuty). Odstavte ji a hned do ní vmíchejte hořčici a nastrouhaný sýr (musí se zcela rozpustit). K finálnímu dochucení použijte sůl s pepřem.

3. Omáčku udržujte stále v teple, dokud se v troubě nedopečou závitky. Hotové podávejte na nahřátých talířích přelité teplou pivní omáčkou, přizdobené uzenou mletou paprikou a sekanou petrželkou. Jako příloha se k nim hodí různě upravené brambory, případně pečivo.

(Navštíveno 499x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Připravené kuřecí plátky (viz recept) poklaďte dvojicemi plátků cikánské pečeně a tvrdého sýra

2
Další

2. Plátky s náplní zarolujte a dle potřeby je spíchněte párátky. Otevřené konce netřeba zakládat

3
Další

3. Připravené rolky okulte nejprve v prošlehaném vejci a každou dále obalte pečlivě ve strouhance

4
Další

4. Ve „dvojobalu“ upravené rolky vyrovnejte do zapékací misky vytřené olejem a dozlatova je upečte

5
Další

5. Základ pivní omáčky tvoří světlá jíška vymíchaná v pánvi z rozehřátého másla a hladké mouky

6
Další

6. Jíšku ochuťte jemně prolisovaným česnekem, přilijte světlé pivo a vše za stálého míchání provařte

7
Další

7. Dále k provařenému základu přilijte smetanu a omáčku vařte zvolna za stálého míchání do zhoustnutí

8
Další

8. Po odstavení do omáčky zapracujte hrubozrnnou hořčici a nastrouhaný čedar (musí se zcela rozpustit)

9
Další

9. Dozlatova upečené rolky přelijte vymíchanou teplou omáčkou a hned je podávejte s vhodnou přílohou

Předchozí
Arašídoví ježci
Další
Bramborový dortík s bylinkami
Předchozí
Arašídoví ježci
Další
Bramborový dortík s bylinkami