0 0
Bramborový dortík s bylinkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

1 kg brambory
1,5 lžíce olivový olej
1 větší šalotka cibulka
2 lžičky tymián
0,5 lžičky rozmarýn
500 ml kuřecí vývar
sůl a pepř

Bramborový dortík s bylinkami

Národní kuchyně

Čas na dort nemusí být ani zdaleka výzvou k servírování sladkého dezertu či moučníku. Takový dortík může klidně mít podobu hlavního chodu a každého jím určitě překvapíte. Podstatu či alespoň obálku tohoto dortíku tvoří jemné bramborové plátky, téměř lupínky.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Kdysi určena jako lahůdka jen pro šlechtu, později se bramborám naopak říkalo lanýže chudých. Dnes opět patří k pochoutkám, neboť existují tisíce receptů, jak pokrmy z brambor obzvláštnit. Ovšem recept, který jsme pro vás našli, se zase jen tak nevidí…

(Navštíveno 178x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Připravte dortovou kruhovou formu o průměru 20 cm, na dno uložte kolečko papíru na pečení a bok zevnitř vytřete olejem. Dobře očištěné neloupané brambory nakrájejte na jemné plátky.

2
Další

2. Ve středně velkém kastrolu na plotně rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nasekanou cibulku a nechte ji zesklovatět. Dále přidejte tymián s rozmarýnem, nechte vše cca 1 minutu orestovat a přilijte kuřecí vývar. Vše vařte spíše zprudka cca 10 minut a obsah svařte na 200 ml objemu. Do připravené formy naložte vždy vrstvu bramborových plátků, ochuťte ji pepřem i solí a přidejte pár lžic zredukovaného vývaru. Následuje další vrstva bramborových plátků s vývarem; takto postupujte dál, dokud vše nespotřebujete.

3
Další

3. Naplněnou formu zakryjte papírem na pečení potřeným olejem a vložte vše do trouby vyhřáté na 200 °C. Přibližně po 1 hodině pečení papír sejměte a povrch a nechte zezlátnout (cca 10 minut, případně vložte vše pod gril). Dopečený dortík nechte ve formě po vyjmutí z trouby cca 10 minut vydýchat, uvolněte ho na vhodnou podložku a celý rozdělte na řezy ve tvaru klínu. Podávejte je teplé s různě upravenými saláty, případně jako přílohu ke slavnostní hovězí či telecí pečínce.

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda
Další
Ozdoba slavnostní tabule: Nezapomenutelný losos
Předchozí
Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda
Další
Ozdoba slavnostní tabule: Nezapomenutelný losos