Ingredience
-
500 g hovězí roštěnec
-
sůl a pepř
-
100 ml olej
-
1 hlávka ledový salát
-
1 cibule
-
1 salátová okurka
-
2 zelená paprika
-
1 svazek ředkvička
-
3 lžíce ocet
-
3 lžíce olej
-
1 lžička hořčice
-
Pracovní postup
Zajímavou kapitolu tvoří saláty s masem, kde opravdový vrchol dokonalosti představuje fantasticky šťavnatý, středně propečený rostbíf. V kombinaci s vitamíny a rafinovanou marinádou je to dobrota, které podlehne nejeden vegetarián, ale i zapřisáhlý odpůrce zeleniny!
Tajemství tohoto zázraku nespočívá ani tak v použitých zeleninových druzích, jako spíše v marinádě ochucené dobrou hořčicí. A zapomenout samozřejmě nelze na masíčko, jež tvoří pomyslnou korunu.
Hovězí roštěnec je základ: očištěný a upravený (viz recept), dále promasírovaný směsí soli s pepřem a naložený v dobrém oleji. Ze všeho nejdůležitější je ovšem fáze pečení. Chcete-li rostbíf „médium“, tedy uvnitř pěkně růžový, potom se držte našeho postupu. V podstatě platí, že maso se musí uvnitř prohřát na 80 oC, takže výhodou je extra teploměr, ale odborník si poradí i bez něj. Prostě do špalíku zatlačte prstem (pozor, pálí to!), a pokud z něj nevytéká šťáva krvavá, ale narůžovělá, potom máte hotovo.
Jak na to:
Špalík masa očistěte a ve šlachovité části nakrojte mřížku. Do celého povrchu vetřete směs soli s pepřem, kousek zalijte v misce olejem, celý smočte a nechte v chladu 4 hodiny marinovat (maso v oleji obracejte, ale nepíchejte do něj!). V troubě vyhřáté na 200 až 225 oC je pak pečte 5 minut z každé strany a nakonec je nechte 10 minut „dodělat“. Upečený rostbíf (lze podávat teplý i zastudena) musí být uvnitř růžový a pozor: Krájí se na tenké plátky!
Stočit z nich pak můžete růžičky, jimiž pokladete svěží zeleninovou směs. Hlávku salátu rozdělte, listy omyjte a natrhejte, přidejte pokrájenou papriku, cibuli na nudličky a okurku s ředkvičkami na tenké plátky. Zeleninu přelijte marinádou, jejíž základ tvoří voda s olejem, octem či limetkovou šťávou, dle chuti přidejte cukr a sůl, pepř a nakonec vmíchejte hořčici a sekanou pažitku.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
3. Maso v troubě upečte (viz recept), aby uvnitř zůstalo pěkně růžové. Upečený špalík rozdělte ostrým nožem na tenké plátky |
4
Další
|
4. Zálivku na salát připravíte s vody, oleje a octa (limetkové šťávy), přidejte sůl, trochu cukru, pepř, dle chuti hořčici a pažitku |
5
Další
|
|
6
Další
|