0 0
Šťavnatý rostbíf v kombinaci s vitamíny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

500 g hovězí roštěnec
sůl a pepř
100 ml olej
1 hlávka ledový salát
1 cibule
1 salátová okurka
2 zelená paprika
1 svazek ředkvička
3 lžíce ocet
3 lžíce olej
1 lžička hořčice

Šťavnatý rostbíf v kombinaci s vitamíny

Features:
    Národní kuchyně

    Považujete-li zeleninové saláty za nudnou záležitost, potom se nechte inspirovat našimi recepty, případně se nebojte sami tvořit. Není opravdu nic jednoduššího!

    • Střední

    Ingredience

    Pracovní postup

    Sdílejte

    Zajímavou kapitolu tvoří saláty s masem, kde opravdový vrchol dokonalosti představuje fantasticky šťavnatý, středně propečený rostbíf. V kombinaci s vitamíny a rafinovanou marinádou je to dobrota, které podlehne nejeden vegetarián, ale i zapřisáhlý odpůrce zeleniny!

    Tajemství tohoto zázraku nespočívá ani tak v použitých zeleninových druzích, jako spíše v marinádě ochucené dobrou hořčicí. A zapomenout samozřejmě nelze na masíčko, jež tvoří pomyslnou korunu.

    Hovězí roštěnec je základ: očištěný a upravený (viz recept), dále promasírovaný směsí soli s pepřem a naložený v dobrém oleji. Ze všeho nejdůležitější je ovšem fáze pečení. Chcete-li rostbíf „médium“, tedy uvnitř pěkně růžový, potom se držte našeho postupu. V podstatě platí, že maso se musí uvnitř prohřát na 80 oC, takže výhodou je extra teploměr, ale odborník si poradí i bez něj. Prostě do špalíku zatlačte prstem (pozor, pálí to!), a pokud z něj nevytéká šťáva krvavá, ale narůžovělá, potom máte hotovo.

    Jak na to:

    Špalík masa očistěte a ve šlachovité části nakrojte mřížku. Do celého povrchu vetřete směs soli s pepřem, kousek zalijte v misce olejem, celý smočte a nechte v chladu 4 hodiny marinovat (maso v oleji obracejte, ale nepíchejte do něj!). V troubě vyhřáté na 200 až 225 oC je pak pečte 5 minut z každé strany a nakonec je nechte 10 minut „dodělat“. Upečený rostbíf (lze podávat teplý i zastudena) musí být uvnitř růžový a pozor: Krájí se na tenké plátky!

    Stočit z nich pak můžete růžičky, jimiž pokladete svěží zeleninovou směs. Hlávku salátu rozdělte, listy omyjte a natrhejte, přidejte pokrájenou papriku, cibuli na nudličky a okurku s ředkvičkami na tenké plátky. Zeleninu přelijte marinádou, jejíž základ tvoří voda s olejem, octem či limetkovou šťávou, dle chuti přidejte cukr a sůl, pepř a nakonec vmíchejte hořčici a sekanou pažitku.

    (Navštíveno 148x, dnes 1x)

    Postup

    1
    Další

    1. Na vrchní šlachovité straně „fláku“ hovězího roštěnce nakrojte mřížku a do povrchu celého špalíku vetřete směs soli s pepřem

    2
    Další

    2. Do pekáčku či misky nalijte olej, maso v něm vykoupejte a nechte asi 4 hodiny v chladu odležet. Několikrát je obraťte

    3
    Další

    3. Maso v troubě upečte (viz recept), aby uvnitř zůstalo pěkně růžové. Upečený špalík rozdělte ostrým nožem na tenké plátky

    4
    Další

    4. Zálivku na salát připravíte s vody, oleje a octa (limetkové šťávy), přidejte sůl, trochu cukru, pepř, dle chuti hořčici a pažitku

    5
    Další

    5. Našlehanou marinádou přelijte směs natrhaného ledového salátu s pokrájenou paprikou, cibulí, okurkou a ředkvičkami

    6
    Další

    5. Z plátků rostbífu stočte pohledné kornoutky (růžičky) a povrch salátu v míse či jednotlivé porce na talířcích jimi ozdobte

    Předchozí
    Ozdoba slavnostní tabule: Nezapomenutelný losos
    Další
    Rebarborový pohár s kozím tvarohem
    Předchozí
    Ozdoba slavnostní tabule: Nezapomenutelný losos
    Další
    Rebarborový pohár s kozím tvarohem