0 0
Řezy kilimandžáro

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

6 vejce
100 g krupicový cukr
4 lžíce olej
120 g hladká mouka
120 g solamyl
30 g kakao
1 lžička kypřící prášek do pečiva
1 lžíce bílý jogurt
1,5 kg jablka
1 šťáva z citronu
2 lžíce máslo
4 lžíce kukuřičný škrob

Řezy kilimandžáro

Národní kuchyně

Kilimandžáro je nejvyšší hora afrického kontinentu - to ví z hodin zeměpisu každý. Tušili jste však, že je to vlastně celé pohoří na pomezí Tanzánie a Keni tvořené 3 spícími gigantickými sopečnými vulkány, jejichž krátery byly objeveny teprve před necelými 100 lety? A co má vlastně Kilimandžáro společného s našimi řezy téhož jména?

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Zřejmě to bylo složení moučníku vrstva za vrstvou, co inspirovalo tvůrce těchto úžasných řezů, aby je pojmenoval po nejvyšším pohoří černého kontinentu. Téměř černá, vlastně čokoládová, je jejich pečená podstata. Obdobně tmavou půdu však v okolí této hory nenajdete. Všude se rozprostírá savana, která je ve vlhkém období roku stejně šťavnatá a svěží jako náplň našich řezů. Jistá podobnost zde tedy přece jen bude! Avšak jen potud, protože zóna horského deštného pralesa s navazujícími vřesovišti v jejich struktuře chybí! Chladnou zónu mechovou, po většinu roku zasněženou, pak evokuje výborná smetanová náplň s další navazující hnědou pečenou vrstvou, která má dozajista připomínat skalnatou podstatu těchto velehorských velikánů s vrcholky přikrytými věčným ledem (posyp strouhaným kokosem). Jak je tedy zřejmé, fantazie cukrářských mistrů skutečnost kdovíjak přesně nerespektuje, ale ruku na srdce: Řezy Kilimandžáro stoprocentně zaujmou. Nejen svým názvem, ale i excelentní chutí!

Náš tip:

Do ovocné náplně použijte jablka, která se nerozvaří úplně na kaši. Výhodou je, udrží-li si ovoce ve vyčeřené pudinkové náplni „jemně nudličkovitou“ konzistenci. Oloupané a jádřinců zbavené proto upravte na hrubém struhadle, případně mohou být i jemné plátky.

Jak na to:

  1. Do sněhu vyšlehaného z bílků zašlehejte postupně cukr a pak žloutky (jeden po druhém). Dále do pěny zapracujte tenkým pramínkem přilévaný olej a pěnu důkladně vypracujte. Zvlášť promíchejte v misce mouku s kypřicím práškem, prosátým kakaem a škrobem (solamyl), sypkou směs vmíchejte stěrkou do vyšlehané pěny a nakonec do těsta zapracujte 1 lžíci jogurtu. Dobře vymíchané rozdělte do 2 pekáčků cca 25 x 35 cm vyložených papírem na pečení a pláty v troubě vyhřáté na 175 oC upečte (cca 15 až 18 minut). Hotové nechte v pekáčích vychladnout, jeden ponechte uvnitř, druhý vyklopte a zbavte ho původního spodního papíru.
  2. Připravte jablečnou náplň: Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nahrubo nastrouhejte, v kastrolu na plotně je zakapejte citronovou šťávou, přidejte máslo a za občasného promíchání vše na plotně na mírném ohni provařte (cca 3 až 4 minuty, viz Náš tip), hmota se musí vyčeřit, zesklovatět. Vše pak překryjte fólií a nechte mírně zchladnout. Veškeré množství vlažné náplně rozetřete na tmavý piškotový plát v pekáčku a nechte vrstvu v chladu ztuhnout (cca 1 hodina).
  3. V mezičase připravte krém: Oddělené žloutky prošlehejte s cukrem, mouku a škrobem, přilijte asi 200 ml studeného mléka a opět vše prošlehejte. V kastrolu na plotně přiveďte k varu zbylé mléko, přes jemné sítko do něj zavařte tenkým pramínkem přilévaný žloutkový základ a za stálého prošlehávání vše zvolna vařte do zhoustnutí. Krém provařte, po odstavení překryjte kastrol fólií a nechte jeho obsah vychladnout. Zvlášť vyšlehejte důkladně měkké máslo a zchladlý žloutkový základ do pěny po lžících metlami šlehače zapracujte.
  4. Veškeré množství krému rozetřete na zchladlou ovocnou náplň v pekáčku, přiložte druhý plát a lehce ho přitlačte. Po krátkém zchlazení (cca 30 minut) polijte povrch moučníku polevou. Její základ tvoří k varu ohřátá smetana s rozpuštěnou čokoládou. Ganache dohladka vymíchejte a na moučník ji nalijte ještě vlažnou, aby se dala uhladit. Jakmile moučník ztuhne, moučník posypte strouhaným koksem a odleželý řádně v chladu (třeba i do druhého dne) rozdělte na řezy.

 

(Navštíveno 870x, dnes 1x)

j.volny

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Koňakové kostky s višňovým želé
Další
Nepečený jaffa piškotový dort s meruňkovou čoko náplní
Předchozí
Koňakové kostky s višňovým želé
Další
Nepečený jaffa piškotový dort s meruňkovou čoko náplní