0 0
Koňakové kostky s višňovým želé

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Koňakové kostky s višňovým želé

Národní kuchyně

Višňový kompot tvoří hlavní složku ovocné náplně těchto skvostných řezů, ozvláštněných likérovým krémem. Pokud tedy chcete své blízké překvapit, pak vyzkoušejte náš recept s podrobným fotonávodem na koňakové kostky s višňovým želé…

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Nepotrpí si vaši blízcí kdovíjak extra na slavnostní dorty, ale zavděčíte se jim spíše dobrou buchtou? Potom zkuste tyto úžasně efektní a po chuťové stránce unikátní řezy. A můžete si být stoprocentně jistí, že po nich s radostí sáhnou i nadšení „dortoví maniaci“. Každý jednotlivý řez totiž vyhlíží jako malý luxusní dortík, podmínkou však je, jejich základ složíte ve čtvercové dortové formě patřičných rozměrů (viz recept). Čtvercovou základu moučníku pak nejsnáze rozdělíte do podoby přesných, pěkně pravidelných kostek; je jich celkem 16.

Náš tip:

Při rozehřívání želatiny nabobtnalé v troše tekutiny postupujte vždy opatrně; teplota by neměla překročit 60 °C, jinak se sníží její želírovací schopnost. Nabobtnalou ve vaječném likéru pak zahřívejte ještě šetrněji kvůli obsaženému alkoholu, v podstatě ji jen krátce prohřejte a vymíchejte do rozpuštění.

Jak na to krok za krokem:

  1. Rozměklé máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru a postupně do pěny zašlehejte vejce (nevadí, když se srazí). Stěrkou do základu dále zapravte mouku promíchanou s práškem do pečiva střídavě s mlékem, těsto promíchejte a rozetřete je do čtvercové formy 25 x 25 cm vyložené papírem na pečení. Korpus upečte v troubě vyhřáté na 170 oC (cca 15 až 20 minut), hotový nechte vychladnout a vyklopený, zbavený původního spodního papíru prokrojte 1x nožem či strunou. Získáte 2 shodné pláty.
  2. Připravte ovocnou náplň: Okapané vypeckované višně zalijte v rendlíku 100 ml slitého nálevu a přiveďte vše varu. Zároveň vymíchejte v dalších 100 ml nálevu (lze dolít vodou) škrob s cukrem a tenkým pramínkem přilévanou tekutinu do ovocného základu zavařte. Hmotu neustále míchejte a zvolna ji na mírném ohni provařte do vyčeření (mléčný základ se rozjasní do rubínově červeného tónu). Ještě teplou hmotu rozetřete na jeden z plátů, který jste vložili zpět do formy s čistým listem papíru na pečení na dně.
  3. Vlažnou višňovou náplň přiklopte druhým piškotovým plátem, dlaní jej mírně přitlačte a celý hojně svlažte vaječným likérem vymíchaným spolu s mlékem. Vše pak uložte cca 1 hodinu v chladničce.
  4. V mezičase připravte likérovou náplň: V první řadě nechte nabobtnat na kousky nastříhanou plátkovou želatinu ve vaječném likéru a zvolna ji rozehřejte v mikrovlnce. Ve velké míse vyšlehejte smetanu, asi 2 lžíce pěny rozmíchejte ve vlažné tekuté želatině, základ vraťte zpět do celkového množství šlehačky a propracujte vše metličkou. Přibližně 2 třetiny náplně rozetřete na zchladlý základ moučníku a povrch uhlaďte. Zbylou pěnu naložte do sáčku s řezanou špičkou a povrch náplně s jeho pomocí posázejte úhlednými pusinkami. Zároveň přidejte posyp čoko hoblinkami. Dobře vychlazený ztuhlý moučník nakonec rozdělte na 16 stejně velkých kostek.
(Navštíveno 325x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Máslo vyšlehejte důkladně s krupicovým i vanilkovým cukrem a postupně do pěny zašlehejte rozklepnutá vejce pokojové teploty

2
Další

2. Stěrkou do vyšlehané pěny zapracujte mouku promíchanou s „prdopečem“, těsto rozetřete do vhodné formy a korpus upečte (viz recept)

3
Další

3. Upečený a ve formě zchladlý korpus vyklopte a zbavený původního spodního papíru 1x prokrojte. Získáte 2 čtvercové pláty

4
Další

4. Základ ovocné náplně tvoří vypeckované kompotované višně s částí nálevu, do kterých zavaříte další tekutinu s rozmíchaným škrobem

5
Další

5. Višňovou náplň provařte za stálého míchání do vyčeření a ještě teplou rozetřete na jeden z piškotových plátů uložený ve formě

6
Další

6. Teplou ovocnou náplň přiklopte druhým plátem, vše lehce přitlačte a piškot hojně pokropte vaječným likérem smíchaným s mlékem

7
Další

7. Na náplň nejprve nechte ve vaječném likéru nabobtnat nastříhanou plátkovou želatinu a opatrně ji rozehřejte

8
Další

8. Zvlášť vyšlehejte smetanu, 2 lžíce šlehačky rozmíchejte ve vlažné želatině a tento základ vmíchejte do celkového množství pěny

9
Další

9. Většinu řádně vymíchané likérové náplně naložte na zchladlý základ moučníku ve formě a mocnou vrstvu uhlaďte kartou

10
Další

10. Zbylou pěnu naložte do sáčku s řezanou špičkou a povrch náplně posázejte úhlednými pusinkami. Nakonec přidejte čoko hoblinky

m_matejka

Předchozí
Ďábelské karbanátky s hermelínem
Další
Řezy kilimandžáro
Předchozí
Ďábelské karbanátky s hermelínem
Další
Řezy kilimandžáro