0 0
Nepečený jaffa piškotový dort s meruňkovou čoko náplní

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

1 balení polomáčené piškoty s meruňkovou náplní
200 g měkký tvaroh může být Creme Fraiche
1 balení vanilkový cukr
700 ml smetana ke šlehání
8 ks plátky želatiny
3 lžíce voda
200 g bílá čokoláda
200 g meruňky čerstvé nebo kompotované
1 sáček žluté extra silné želé
1 lžíce krupicový cukr
300 ml šťáva z kompotu může být voda
200 ml meruňkový džem

Nepečený jaffa piškotový dort s meruňkovou čoko náplní

Národní kuchyně

Jaffa, tedy polomáčené piškoty se výborně uplatní i při tvorbě nepečených dortů, jež do značné míry připomínají tradiční šarlotu, navíc s rozmanitými náplněmi. Složit z nich pak můžete sokl takového dezertního skvostu, na němž spočívá mocná vrstva jemné náplně, ale poslouží i jako vložka do krémové podstaty. Výsledek je famózní v obou případech…

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Náš tip:

Nabídka polomáčených piškotů s želé náplní zahrnuje také exotické ovocné druhy, např. kombinaci manga s mučenkou. Použijete-li je při přípravě nepečeného dortu, potom odpovídající ovoce zapracujte i do smetanové náplně a finální želé vrstvy na povrchu. Mango by mělo být dobře vyzrálé, měkké na omak, a plody mučenky vybírejte na povrchu mírně svrasklé. Takové jsou ideální!

Jak na to krok za krokem:

  1. Formu či ráfek o průměru 22 cm uložený na mělkém talíři vyložte fólií (v případě ráfku obložte pouze vnitřní bok) a dno poklaďte piškoty čokoládovou stranou nahoru. K vyplnění větších mezer použijte nakrájené kousky.
  2. Připravte smetanovou náplň: Tvaroh utřete s vanilkovým cukrem a základ zjemněte vyšlehanou smetanou. Zvlášť nechte v předstihu nabobtnat v troše vody želatinu a rozpusťte ji v rozehřáté bílé čokoládě. Dobře vymíchaný vlažný želatinový čoko základ zapracujte metlou do smetanové pěny, přidejte na drobné kousky pokrájené meruňky a vše už jen zvolna promíchejte, aby se ovoce příliš nerozmělnilo. Veškerou náplň naložte do formy na vrstvu piškotů, povrch uhlaďte a v chladničce nechte vše ztuhnout (cca 2 hodiny).
  3. Na dohotovení připravte meruňkové želé: Žluté extra silné želé promíchejte v rendlíku na plotně s cukrem, přilijte vodu a vše cca 1 minutu povařte. Po odstavení rozpusťte v mírně zchladlé tekutině nabobtnalou želatinu, vše vymíchejte a vlažný, téměř želírující základ rozlijte na povrch zchladlého dortíku. Takto upravený opět uložte v chladu (cca 1 hodina).
  4. Ztuhlý dortík zbavte ráfku a dozdobený vyšlehanou smetanou doplňte polovinami polomáčených piškotů s meruňkovou želé náplní.
(Navštíveno 518x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Formu či ráfek uložený na talíři upravte fólií a na dno rozložte vrstvu polomáčených piškotů. Mezery vyplňte nakrájenými kousky

2
Další

2. Základ smetanové mousse náplně tvoří měkký tvaroh utřený s vanilkovým cukrem a zjemněný vyšlehanou smetanou (pevná šlehačka)

3
Další

3. Zvlášť nechte nabobtnat v troše vody želatinu. V další misce rozehřejte bílou čokoládu a nabobtnalou želatinu v ní rozpusťte

4
Další

4. Dobře vymíchaný vlažný čoko základ zapravte metlou do smetanové pěny, přidejte pokrájené meruňky a náplň už jen lehce promíchejte

5
Další

5. Veškeré množství náplně naložte do ráfku na základ z piškotů, povrch uhlaďte kartou a nechte vše v chladničce ztuhnout (cca 2 hodiny)

6
Další

6. Extra silné žluté želé promíchejte s cukrem, přilijte vodu, vše krátce povařte a po odstavení rozpusťte v tekutině nabobtnalou želatinu

7
Další

7. Ve vlažném želé základu rozmíchejte meruňkový džem, vlažnou hmotu nalijte na povrch zchladlého korpusu a opět nechte vše ztuhnout

8
Další

8. Z formy vyjmutý či ráfku zbavený dort nakonec dozdobte vyšlehanou smetanou a polovinami polomáčených piškotů s želé náplní

j.volny

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Řezy kilimandžáro
Další
Libanonský dort Černá princezna
Předchozí
Řezy kilimandžáro
Další
Libanonský dort Černá princezna