0 0
Makový koláč s marcipánem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

100 g máslové sušenky
105 g máslo
2 lžíce strouhaných dětské piškoty
100 g mandlový marcipán
dle potřeby moučkový cukr
150 g mletý mák
15 g hrubá krupice
50 g krupicový cukr
300 ml mléko
25 g kukuřičný škrob
1 vejce
200 ml smetana ke šlehání
1 sáček ztužovač šlehačky

Makový koláč s marcipánem

Národní kuchyně

Mák v náplni rozmanitých moučníků, případně v jejich pečené podstatě, má spousty příznivců a také zapřisáhlých odpůrců. Tentokrát je ovšem velice pravděpodobné, že zaujmeme obě tyto skupiny: Nabízíme vám totiž recept na dortík, jehož zapečená vařená smetanová náplň s nemalým přídavkem máku spočívá na vrstvě mandlového marcipánu.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Tuto kombinaci opravdu musíte zkusit a teprve potom se rozhodněte, zda je či není pro vás mák to pravé ořechové…

Jak na to krok za krokem:

  1. Máslové sušenky uložte zabalené v mikrotenovém sáčku cca 30 minut v mrazničce a podrťte je na pracovní ploše válečkem. Drť přesypte do misky, propracujte ji důkladně s rozehřátým máslem a sušší hmotu napěchujte do kruhové dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno jste vyložili kolečkem papíru na pečení a bok potřeli ne příliš rozměklým máslem. Vše pak uložte na 30 minut do chladničky.
  2. V mezičase připravte marcipánovou náplň: Odvážený marcipán nahrubo nastrouhejte, prohněťte jej s trochou moučkového cukru a napěchujte jej v rovnoměrné silné vrstvě na zchladlý sušenkový základ ve formě. Poté vše opět uložte v chladu.
  3. Dále připravte makovou náplň: Mletý mák s krupicí a cukrem přelijte v rendlíku na plotně 250 ml mléka, přidejte nakrájené máslo a za stálého prošlehávání metličkou přiveďte vše zvolna k varu. Do vroucí náplně vmíchejte škrob rozmíchaný ve zbylém mléce (50 ml) a hmotu za stálého míchání provařte (cca 3 až 5 minut). Po odstavení a krátkém zchladnutí do ní opět metličkou zapracujte rozklepnuté celé vejce.
  4. Ještě teplou makovou náplň naložte do formy na vrstvu marcipánové hmoty, její povrch urovnejte a pečte vše v troubě vyhřáté na 180 oC po dobu cca 30 minut. Upečený koláč nechte ve formě cca 10 minut vydýchat, po obvodu jej pak opatrně uvolněte nožem a vyjmutý na podložku či mřížku nechte zcela vychladnout. Zchladlý potřete smetanou vyšlehanou se ztužovačem a povrch přizdobte čoko filigrány.

Náš tip:

Použijete-li do náplně nemletý mák, bude koláč na řezu o poznání světlejší. Hmota s mákem jemně mletým se naopak vyznačuje výrazně tmavším zbarvením. Je tedy na vás, jakou variantu zvolíte

(Navštíveno 596x, dnes 1x)

m_matejka

Předchozí
Rebarborový pohár s kozím tvarohem
Další
Bezlepkové dobroty: Čokoládové banánové kostky
Předchozí
Rebarborový pohár s kozím tvarohem
Další
Bezlepkové dobroty: Čokoládové banánové kostky