0 0
Makový koláč s marcipánem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

100 g máslové sušenky
105 g máslo
2 lžíce strouhaných dětské piškoty
100 g mandlový marcipán
dle potřeby moučkový cukr
150 g mletý mák
15 g hrubá krupice
50 g krupicový cukr
300 ml mléko
25 g kukuřičný škrob
1 vejce
200 ml smetana ke šlehání
1 sáček ztužovač šlehačky

Makový koláč s marcipánem

Národní kuchyně

Mák v náplni rozmanitých moučníků, případně v jejich pečené podstatě, má spousty příznivců a také zapřisáhlých odpůrců. Tentokrát je ovšem velice pravděpodobné, že zaujmeme obě tyto skupiny: Nabízíme vám totiž recept na dortík, jehož zapečená vařená smetanová náplň s nemalým přídavkem máku spočívá na vrstvě mandlového marcipánu.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Tuto kombinaci opravdu musíte zkusit a teprve potom se rozhodněte, zda je či není pro vás mák to pravé ořechové…

Jak na to krok za krokem:

  1. Máslové sušenky uložte zabalené v mikrotenovém sáčku cca 30 minut v mrazničce a podrťte je na pracovní ploše válečkem. Drť přesypte do misky, propracujte ji důkladně s rozehřátým máslem a sušší hmotu napěchujte do kruhové dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno jste vyložili kolečkem papíru na pečení a bok potřeli ne příliš rozměklým máslem. Vše pak uložte na 30 minut do chladničky.
  2. V mezičase připravte marcipánovou náplň: Odvážený marcipán nahrubo nastrouhejte, prohněťte jej s trochou moučkového cukru a napěchujte jej v rovnoměrné silné vrstvě na zchladlý sušenkový základ ve formě. Poté vše opět uložte v chladu.
  3. Dále připravte makovou náplň: Mletý mák s krupicí a cukrem přelijte v rendlíku na plotně 250 ml mléka, přidejte nakrájené máslo a za stálého prošlehávání metličkou přiveďte vše zvolna k varu. Do vroucí náplně vmíchejte škrob rozmíchaný ve zbylém mléce (50 ml) a hmotu za stálého míchání provařte (cca 3 až 5 minut). Po odstavení a krátkém zchladnutí do ní opět metličkou zapracujte rozklepnuté celé vejce.
  4. Ještě teplou makovou náplň naložte do formy na vrstvu marcipánové hmoty, její povrch urovnejte a pečte vše v troubě vyhřáté na 180 oC po dobu cca 30 minut. Upečený koláč nechte ve formě cca 10 minut vydýchat, po obvodu jej pak opatrně uvolněte nožem a vyjmutý na podložku či mřížku nechte zcela vychladnout. Zchladlý potřete smetanou vyšlehanou se ztužovačem a povrch přizdobte čoko filigrány.

Náš tip:

Použijete-li do náplně nemletý mák, bude koláč na řezu o poznání světlejší. Hmota s mákem jemně mletým se naopak vyznačuje výrazně tmavším zbarvením. Je tedy na vás, jakou variantu zvolíte

(Navštíveno 353x, dnes 1x)

j.volny

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Rebarborový pohár s kozím tvarohem
Další
Bezlepkové dobroty: Čokoládové banánové kostky
Předchozí
Rebarborový pohár s kozím tvarohem
Další
Bezlepkové dobroty: Čokoládové banánové kostky