0 0
Kazetový švýcarský dort

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

Adjust Servings:
6 vejce
6 lžic voda
240 g krupicový cukr
240 g hladká mouka
1,5 lžičky kypřící prášek do pečiva
2 lžičky instantní káva
200 ml voda
2 lžíce koňak
75 g máslo
120 g čokoláda
2 lžíce koňak brandy, tuzemák
100 g malinový džem
6 plátky želatiny
650 g měkký tvaroh
6 lžic moučkový cukr
citronová kůra jemně nastrouhaná
450 ml smetana ke šlehání
hořká čokoláda
levandulové klásky
práškové kakao

Kazetový švýcarský dort

Národní kuchyně

    Máme pro vás původní švýcarský recept, pro který je typické vrstvení kávovým sirupem svlažených piškotových plátů v kombinaci s vrstvami čokoládovými a smetanovými.

    • Serves 16
    • Střední

    Ingredience

    Pracovní postup

    Sdílejte

    Finální podoba může být ovšem výrazně odlišná. Ve světě je poměrně rozšířená hladce upravená varianta posypaná po stranách do poloviny výšky korpusu opraženými jemně nastrouhanými ořechy a posypaná shora kakaem či strouhanou čokoládou. Nicméně pro letní čas jsme vzali zavděk klásky kvetoucí levandule v kombinaci s čokoládovými lístky a výsledek je ohromující, to musíte uznat sami! A pokud vás přece jen nezaujal, potom klidně tvořte zcela dle vlastního gusta, smetanové náplně dle našeho receptu budete mít k dispozici víc než dost.

    Náš tip:

    Máte-li 3 stejně velké čtvercové formy (25 x 25 cm) a vhodnou troubu, můžete základní piškoty (3 ks) upéct najednou. S jednou formou ovšem těsto připravte a pečte postupně ve 3 dávkách; ingredience tedy rozdělte na třetiny! Samozřejmě můžete také použít formy kruhové. Případně těsto připravte najednou, veškeré množství rozetřete na velký plech, plát upečte a zchladlý rozdělte nožem do podoby 3 pruhů, z nichž opět dort sestavíte. Spíše pak bude mít podobu dlouze obdélníkového řezu.

     Jak na to krok za krokem:

    1. Z oddělených bílků vyšlehejte sníh a metlami šlehače do něj zapracujte studenou vodu. Dále do pěny zašlehejte po lžících cukr a pak žloutky, vždy jeden po druhém a každý řádně zapracujte. Stěrkou vmíchejte do vyšlehaného základu směs mouky s práškem do pečiva, zvolna propracované těsto rozdělte do 3 čtvercových forem 25 x 25 cm vyložených papírem na pečení, povrch uhlaďte a všechny 3 piškoty upečte při 170 oC lehce dorůžova (8 minut). Hotové nechte ve formách vychladnout, opatrně je vyjměte, uvolněte z nich podkladový papír, ale nechte je na něm dál uložené.
    2. Připravte rozvar: Kávu promíchanou s cukrem zalijte vroucí vodou, tekutinu nechte krátce zchladnout a vmíchejte do ní alkohol. Vlažným sirupem všechny 3 piškoty pokropte a nechte je odležet.
    3. Na čoko potěr rozehřejte v rendlíku na plotně máslo (lze v misce v mikrovlnce), přidejte nalámanou čokoládu, nechte ji rozpustit a vše dohladka vymíchejte. Nakonec do hmoty zapracujte alkohol a hned ji lžící rovnoměrně rozetřete na povrch piškotových plátů. V chladničce nechte vše ztuhnout.
    4. V mezičase připravte smetanovou náplň: Želatinu nechte nabobtnat v troše vody a v mikrovlnce ji rozehřejte. Vyšlehanou smetanu vymíchejte s tvarohem, přidejte moučkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a metlou vše dobře propracujte. Asi 3 lžíce pěny vymíchejte ve vlažné tekuté želatině a metlou základ vmíchejte do celkového množství náplně.
    5. Na jeden z piškotových plátů potřených čokoládou naložte čtvrtinu smetanového krému, přiložte druhý plát a opět ho upravte čtvrtinou náplně. Následuje třetí piškotový plát, který ovšem potřete malinovým džemem. Složený korpus potřete hladce nahoře i po stranách dalším čtvrtinovým dílem smetanové náplně a zbytek použijte na dozdobení dortíku: Naložte ho do sáčku s řezanou špičkou a vytvořte na povrchu s jeho pomocí mřížku, kterou doplníte např. levandulovými klásky, zelenými i čokoládovými lístky, práškovým kakaem apod.
    (Navštíveno 247x, dnes 1x)

    Postup

    1
    Další

    1. Z bílků vypracujte šlehačem pevný sníh, zašlehejte do něj studnou vodu a pak postupně krupicový cukr a oddělené žloutky

    2
    Další

    2. Zvlášť promíchejte v misce odváženou mouku s kypřicím práškem do pečiva a směs zapravte zvolna stěrkou do vyšlehaného základu

    3
    Další

    3. Těsto rozdělte do 3 čtvercových forem a piškoty upečte. Máte-li jen jednu formu, potom těsto připravte a pečte zvlášť ve 3 dávkách

    4
    Další

    4. Základ sirupu na svlažení tvoří kávu promíchaná s cukrem a zalitá vroucí vodou. Do krátce zchladlého vmíchejte alkohol

    5
    Další

    5. Z upečených piškotů uvolněte podkladový papír, ale nechte je na něm položené. Každý pak sirupem rovnoměrně pokropte a nechte je odležet

    6
    Další

    6. V rozehřátém horkém másle vymíchejte do rozpuštění nalámanou čokoládu a do mírně zchladlého základu zapracujte trochu alkoholu

    7
    Další

    7. Tekutou čokoládovou hmotou pomocí lžíce všechny 3 piškotové pláty rovnoměrně potřete a nechte vše v chladničce řádně ztuhnout

    8
    Další

    8. Na jeden z piškotů potřených čokoládou naložte čtvrtinu smetanového krému, přiložte druhý plát a opět ho upravte čtvrtinou náplně

    9
    Další

    9. Přiložte na korpus poslední třetí piškotový plát upravený čokoládou, ale potřete ho nejprve vydatnou vrstvou malinového džemu

    10
    Další

    10. Sestavený korpus potřete hladce dalším čtvrtinovým dílem smetanové náplně. Pomocí stěrky upravte hladce jeho povrch i boky!

    11
    Další

    11. Dlouhým nožem naznačte v povrchu potřeného korpusu mřížku pro finální kazetový dekor. Celkem takto vytvoříte 16 čtvercových řezů

    12
    Další

    12. Zbylou náplň naložte do sáčku se špičkou a mřížku na dortíku s jeho pomocí zvýrazněte. Každé políčko doplňte libovolnou dekorací

    Komentáře receptu

    There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
    Předchozí
    Rychlá tortilla
    Další
    Piškotový moučník Mamiminčina zlatá ňadra
    Předchozí
    Rychlá tortilla
    Další
    Piškotový moučník Mamiminčina zlatá ňadra

    Add Your Comment

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..