0 0
Piškotový moučník Mamiminčina zlatá ňadra

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Piškotový moučník Mamiminčina zlatá ňadra

Národní kuchyně

V poslední době stále častěji vídáme moučníky, při jejichž přípravě dostalo hlavní slovo ochucené želé v prášku místo plátkové nebo mleté čiré želatiny. Pro zdárný výsledek je zde totiž vše potřebné obsaženo v jediném sáčku; stačí zalít jeho obsah horkou vodou, vymíchat vše do rozpuštění a vyčkat na správný okamžik dohotovení. Je to i případ tohoto sladkého skvostu.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

V případě moučníku Maminčina zlatá ňadra tvoří želé efektní žluté zrcátko na povrchu, ve kterém jsou zalité velké kulaté dětské piškoty s rozinkovými bradavkami. Stejný základ je nicméně možné zkombinovat i se smetanovou podstatou náplně (viz recept vpravo), případně se složkou ovocnou. Klidně tedy zapomeňte na tradiční čirou želatinu plátkovou, případně mletou, a sáhněte bez obav po sáčku s ochuceným ovocným želé v prášku!

Jak na to:

  1. Mák svařte s vodou (cca 10 minut) a nechte ho přes noc v jemném sítku vykapat. Na druhý den mák jemně umelte a promíchejte s kokosovou moučkou. Z oddělených bílků vyšlehejte sníh a po lžících do něj zapracujte metlami šlehače oba druhy cukry. Hutnou pěnu vmíchejte stěrkou zvolna do makového kokosového základu, těsto rozetřete do formy či pekáčku cca 23 x 28 cm s listem papíru na pečení na dně, vrstvu urovnejte a v troubě vyhřáté na 180 °C ji upečte (cca 20 minut). Upečený základ nechte ve formě vychladnout.
  2. Připravte krém: Žloutky vyšlehejte v misce důkladně s cukrem. Zvlášť prošlehejte ve studeném mléce mouku a tekutinu zašlehejte nejlépe ruční metličkou do žloutkové pěny. V kastrolu na plotně přiveďte řídký základ za stálého prošlehávání na velmi mírném ohni k varu, získat musíte hustý krém konzistence pudinku (pozor, snadno se u dna připaluje!). Po odstavení jej nechte pod fólií zcela vychladnout. Ve větší míse dále vyšlehejte doběla měkké máslo a zchladlý krém do něj po lžících šlehačem zapracujte. Krém hned rozetřete na zchladlý plát a nechte vše v chladu ztuhnout.
  3. Kulaté dětské piškoty (vložka) smáčejte postupně spodní stranou v citrónové šťávě zředěné trochou vody a rozložte je v malých rozestupech na povrch ztuhlého krému. Zároveň posaďte do středu každého kousku rozinku smočenou případně v tuzemáku (vyplatí se je krátce prohřát v mikrovlnce, rychleji nabobtnají).
  4. Nakonec připravte želé na zalití: Citronové želé v prášku přelijte vroucí vodou, vymíchejte je do rozpuštění a nechte je zvolna chladnout. Lehce želírující tekutinu nalijte opatrně na povrch moučníku a uložte vše cca 3 hodiny v chladničce. Ztuhlý rozdělte na kostky po jednom piškotu.

 

Náš tip:

Moučník můžete navýšit o 2 čokoládové piškotové pláty, mezi které vložíte makový kokosový. Vyšlehejte 6 rozklepnutých vajec s 6 lžícemi krupicového cukru, zašlehejte do pěny 4 lžíce oleje, stěrkou vmíchejte do dobře vyšlehaného základu 4 lžíce hladké mouky promíchané se 2 lžícemi kakaa a 2 lžičkami kypřicího prášku do pečiva. Tmavé těsto rozetřete na 2 velké plechy 23 x 28 cm s papírem na pečení a pláty při 180 °C upečte (cca 12 až 15 minut). Při skládání moučníku je pak třeba rozdělit žloutkový krém v náplni na 3 stejné díly a pečené pláty jimi proložte.

 

(Navštíveno 385x, dnes 1x)

m_matejka

Předchozí
Kazetový švýcarský dort
Další
Recept na pravé (a zdravé) arabské marokánky
Předchozí
Kazetový švýcarský dort
Další
Recept na pravé (a zdravé) arabské marokánky