0 0
Piškotový moučník Mamiminčina zlatá ňadra

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Piškotový moučník Mamiminčina zlatá ňadra

Národní kuchyně

V poslední době stále častěji vídáme moučníky, při jejichž přípravě dostalo hlavní slovo ochucené želé v prášku místo plátkové nebo mleté čiré želatiny. Pro zdárný výsledek je zde totiž vše potřebné obsaženo v jediném sáčku; stačí zalít jeho obsah horkou vodou, vymíchat vše do rozpuštění a vyčkat na správný okamžik dohotovení. Je to i případ tohoto sladkého skvostu.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

V případě moučníku Maminčina zlatá ňadra tvoří želé efektní žluté zrcátko na povrchu, ve kterém jsou zalité velké kulaté dětské piškoty s rozinkovými bradavkami. Stejný základ je nicméně možné zkombinovat i se smetanovou podstatou náplně (viz recept vpravo), případně se složkou ovocnou. Klidně tedy zapomeňte na tradiční čirou želatinu plátkovou, případně mletou, a sáhněte bez obav po sáčku s ochuceným ovocným želé v prášku!

Jak na to:

  1. Mák svařte s vodou (cca 10 minut) a nechte ho přes noc v jemném sítku vykapat. Na druhý den mák jemně umelte a promíchejte s kokosovou moučkou. Z oddělených bílků vyšlehejte sníh a po lžících do něj zapracujte metlami šlehače oba druhy cukry. Hutnou pěnu vmíchejte stěrkou zvolna do makového kokosového základu, těsto rozetřete do formy či pekáčku cca 23 x 28 cm s listem papíru na pečení na dně, vrstvu urovnejte a v troubě vyhřáté na 180 °C ji upečte (cca 20 minut). Upečený základ nechte ve formě vychladnout.
  2. Připravte krém: Žloutky vyšlehejte v misce důkladně s cukrem. Zvlášť prošlehejte ve studeném mléce mouku a tekutinu zašlehejte nejlépe ruční metličkou do žloutkové pěny. V kastrolu na plotně přiveďte řídký základ za stálého prošlehávání na velmi mírném ohni k varu, získat musíte hustý krém konzistence pudinku (pozor, snadno se u dna připaluje!). Po odstavení jej nechte pod fólií zcela vychladnout. Ve větší míse dále vyšlehejte doběla měkké máslo a zchladlý krém do něj po lžících šlehačem zapracujte. Krém hned rozetřete na zchladlý plát a nechte vše v chladu ztuhnout.
  3. Kulaté dětské piškoty (vložka) smáčejte postupně spodní stranou v citrónové šťávě zředěné trochou vody a rozložte je v malých rozestupech na povrch ztuhlého krému. Zároveň posaďte do středu každého kousku rozinku smočenou případně v tuzemáku (vyplatí se je krátce prohřát v mikrovlnce, rychleji nabobtnají).
  4. Nakonec připravte želé na zalití: Citronové želé v prášku přelijte vroucí vodou, vymíchejte je do rozpuštění a nechte je zvolna chladnout. Lehce želírující tekutinu nalijte opatrně na povrch moučníku a uložte vše cca 3 hodiny v chladničce. Ztuhlý rozdělte na kostky po jednom piškotu.

 

Náš tip:

Moučník můžete navýšit o 2 čokoládové piškotové pláty, mezi které vložíte makový kokosový. Vyšlehejte 6 rozklepnutých vajec s 6 lžícemi krupicového cukru, zašlehejte do pěny 4 lžíce oleje, stěrkou vmíchejte do dobře vyšlehaného základu 4 lžíce hladké mouky promíchané se 2 lžícemi kakaa a 2 lžičkami kypřicího prášku do pečiva. Tmavé těsto rozetřete na 2 velké plechy 23 x 28 cm s papírem na pečení a pláty při 180 °C upečte (cca 12 až 15 minut). Při skládání moučníku je pak třeba rozdělit žloutkový krém v náplni na 3 stejné díly a pečené pláty jimi proložte.

 

(Navštíveno 269x, dnes 1x)

j.volny

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Kazetový švýcarský dort
Další
Recept na pravé (a zdravé) arabské marokánky
Předchozí
Kazetový švýcarský dort
Další
Recept na pravé (a zdravé) arabské marokánky

Add Your Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..