Ingredience
-
120 g nemletý mák
-
80 g strouhaný kokos
-
4 bílky
-
150 g krupicový cukr
-
2 lžičky vanilkový cukr
-
4 žloutky
-
4 lžíce krupicový cukr
-
250 ml mléko
-
2 lžíce hladká mouka
-
130 g máslo
-
kulaté piškoty
-
2 sáčky citronové želé v prášku
-
rozinky
-
600 ml voda
Pracovní postup
V případě moučníku Maminčina zlatá ňadra tvoří želé efektní žluté zrcátko na povrchu, ve kterém jsou zalité velké kulaté dětské piškoty s rozinkovými bradavkami. Stejný základ je nicméně možné zkombinovat i se smetanovou podstatou náplně (viz recept vpravo), případně se složkou ovocnou. Klidně tedy zapomeňte na tradiční čirou želatinu plátkovou, případně mletou, a sáhněte bez obav po sáčku s ochuceným ovocným želé v prášku!
Jak na to:
- Mák svařte s vodou (cca 10 minut) a nechte ho přes noc v jemném sítku vykapat. Na druhý den mák jemně umelte a promíchejte s kokosovou moučkou. Z oddělených bílků vyšlehejte sníh a po lžících do něj zapracujte metlami šlehače oba druhy cukry. Hutnou pěnu vmíchejte stěrkou zvolna do makového kokosového základu, těsto rozetřete do formy či pekáčku cca 23 x 28 cm s listem papíru na pečení na dně, vrstvu urovnejte a v troubě vyhřáté na 180 °C ji upečte (cca 20 minut). Upečený základ nechte ve formě vychladnout.
- Připravte krém: Žloutky vyšlehejte v misce důkladně s cukrem. Zvlášť prošlehejte ve studeném mléce mouku a tekutinu zašlehejte nejlépe ruční metličkou do žloutkové pěny. V kastrolu na plotně přiveďte řídký základ za stálého prošlehávání na velmi mírném ohni k varu, získat musíte hustý krém konzistence pudinku (pozor, snadno se u dna připaluje!). Po odstavení jej nechte pod fólií zcela vychladnout. Ve větší míse dále vyšlehejte doběla měkké máslo a zchladlý krém do něj po lžících šlehačem zapracujte. Krém hned rozetřete na zchladlý plát a nechte vše v chladu ztuhnout.
- Kulaté dětské piškoty (vložka) smáčejte postupně spodní stranou v citrónové šťávě zředěné trochou vody a rozložte je v malých rozestupech na povrch ztuhlého krému. Zároveň posaďte do středu každého kousku rozinku smočenou případně v tuzemáku (vyplatí se je krátce prohřát v mikrovlnce, rychleji nabobtnají).
- Nakonec připravte želé na zalití: Citronové želé v prášku přelijte vroucí vodou, vymíchejte je do rozpuštění a nechte je zvolna chladnout. Lehce želírující tekutinu nalijte opatrně na povrch moučníku a uložte vše cca 3 hodiny v chladničce. Ztuhlý rozdělte na kostky po jednom piškotu.
Náš tip:
Moučník můžete navýšit o 2 čokoládové piškotové pláty, mezi které vložíte makový kokosový. Vyšlehejte 6 rozklepnutých vajec s 6 lžícemi krupicového cukru, zašlehejte do pěny 4 lžíce oleje, stěrkou vmíchejte do dobře vyšlehaného základu 4 lžíce hladké mouky promíchané se 2 lžícemi kakaa a 2 lžičkami kypřicího prášku do pečiva. Tmavé těsto rozetřete na 2 velké plechy 23 x 28 cm s papírem na pečení a pláty při 180 °C upečte (cca 12 až 15 minut). Při skládání moučníku je pak třeba rozdělit žloutkový krém v náplni na 3 stejné díly a pečené pláty jimi proložte.