0 0
Rychlá tortilla

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

550 g hladká mouka
1 lžička sůl
2 lžičky kypřící prášek do pečiva
2 lžíce sádlo
370 ml voda

Rychlá tortilla

Národní kuchyně

V horkých dnech vezmeme víc než kdy jindy zavděk chlebovou plackou zvanou tortilla. Mimo jiné proto, že se dá koupit hotová a s rozmanitými náplněmi chutná velkým i malým. Nejdůležitější je ovšem skutečnost, že se dá s její pomocí vyčarovat chutná večeře, než by jeden řekl švec. Výborné tortilly si nicméně můžete upéct snadno sami a použít se rovněž dají na sladko, třeba v podobě fajnových netopýřích křupinek či zmrzlinových ovocných košíčků.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Tortilla ovládla svět zásluhou mexické kuchyně, která ji ovšem převzala od Španělů, a ti se tento původně cizrnový chléb naučili péct od Arabů. Dnes se k přípravě těchto placek používá převážně mouka kukuřičná, ale může být i hladká pšeničná. To pro případ, že tu zkusíte sami; nic na tom totiž není. A aby toho nebylo málo, můžete si hotovými tortillami pohrát ještě trochu jinak a nikdo vám nebude ani trochu vyčítat, že chléb není coby boží dar na hraní…

Jak na to

Odváženou hladkou mouku promíchejte v míse nasucho se solí a práškem do pečiva, přidejte sádlo a prsty je do sypké směsi zapracujte, získat musí drobtovitou strukturu. Dále k základu postupně přilévejte vodu a obsah mísy dál hněťte, dokud se nespojí do podoby kompaktního těsta. Bochánek přeložte na vál poprášený hladkou moukou a opět ho rukama důkladně prohněťte. Dobře vypracované těsto rozdělte na 15 stejně velkých dílků, ze kterých ukoulíte v dlaních bochánky. Každý rozpracujte válečkem do podoby kruhové placky, kterou v silně rozpálené pánvičce na plotně (ideální je těžká litinová) po obou stranách upečete. Tortilly pečte jen krátce po dobu několika vteřin, rozhodně neodcházejte od plotny; těsto musí zůstat světlé a na jeho povrchu se vytvoří tmavé puchýře. Takto upravené placky jsou připravené k okamžité konzumaci či dalšímu zpracování, případně je uložte v mrazáku.

Náš tip:

Pro pozdější použití proložte jednotlivé tortilly listy papíru na pečení a uložte je ve vhodné krabičce v mrazáku. K jejich rozmražení pak budete potřebovat pouze několik málo minut, případně je znovu prohřejte v suché pánvi na plotně.

 

(Navštíveno 615x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Ve větší míse propracujte nasucho odváženou hladkou mouku se solí i kypřicím práškem a přidejte rozměklé vepřové sádlo

2
Další

2. Sádlo do sypké směsi zapracujte prsty, získá drobtovitou strukturu. Dále do základu zapracujte postupně přilévanou studenou vodu

3
Další

3. Těsto propracujte důkladně rukou, nejprve v míse a pak na pomoučeném válu. Bochánek hned rozdělte na 15 stejně velkých dílů

4
Další

4. Z každého dílku těsta vyválejte na pomoučeném válu placku a průměru pánvičky. Rozhodně nedělejte tortilly příliš silné!

5
Další

5. Tortilly pečte po obou stranách nasucho v rozehřáté pánvičce na plotně. Výhodou je masivní litinová pánev, která drží dobře žár

6
Další

6. Placky pečte jen krátce pár vteřin, neodcházejte od plotny! Těsto musí zůstat světlé a na jeho povrchu se vytvoří tmavé puchýře

Předchozí
Jablíčka, udělaná z těstíčka
Další
Kazetový švýcarský dort
Předchozí
Jablíčka, udělaná z těstíčka
Další
Kazetový švýcarský dort