0 0
Hemenex v listovém těstě

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

400 g listové těsto
7 ks vejce
200 g zakysaná smetana
2 cibule
150 g eidam
150 g šunka může být i šunkový salám
bylinky podle chuti

Hemenex v listovém těstě

Národní kuchyně

Potřebujete vykouzlit bleskovou a zároveň skvělou večeři pro nečekanou návštěvu? Anebo je třeba rychle dodat členům rodiny vydatnou krmi po celodenní práci v zahradě, na domě či třeba chalupě? Zkuste hemenex zapečený v listovém těstě, který dobře zasytí i větší skupinu lidí a svou chutí navrch všechny ohromí.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Míváte-li v mrazničce uložené pro nenadálé případy zmražené listové těsto, potom je téměř vyhráno, protože většina ostatních ingrediencí, kterých je při přípravě této dobroty zapotřebí, bývá běžně v chladničce. Kousek šunky či měkkého salámu, tvrdý sýr, cibule a pár vajec v ní určitě najdete a přibrat do hry můžete ještě další suroviny.

Fantazii se meze nekladou. A pokud jste se zásobili také zakysanou smetanou, potom máte zcela po starostech a dokonce i zmiňovanou nečekanou návštěvu můžete pohostit přímo královsky. Nevěříte? Zkuste to! Stačí všechny zmíněné a na pohled obyčejné potraviny zapéct do listového těsta a všichni se budou olizovat.

Jak na to:

Kruhovou dortovou formu vyložte pečicím papírem, na dno uložte větší plát listového těsta, aby zčásti pokryl i boky. Těsto propíchejte vidličkou a poklaďte plátky šunky, na které rozlijete směs zakysané smetany, 1 vejce a sekané jarní cibulky ochucenou solí a bylinkami podle chuti. Dále rozklepněte 6 celých vajec, posypte je strouhaným sýrem (část odložte na ozdobu), opět přidejte sekanou cibulku a další vrstvu šunkových plátků. Nahoru položte druhý plát těsta (opět propíchaný vidličkou), který potřete na povrchu rozšlehaným vejcem a posypete zbytkem strouhaného sýra. Vše pak pečte asi 30 minut při 180 0C.

(Navštíveno 466x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Na dno kruhové formy vyložené papírem na pečení rozložte plát listového těsta, přehněte ho mírně na boky a propíchejte vidličkou

2
Další

2. V misce rozšlehejte 1 vejce se zakysanou smetanou a sekanou jarní cibulkou (cca polovina), přidejte sůl a dle chuti bylinky

3
Další

3. Směs rozlijte na vrstvu šunkových plátků, jimiž jste pokladli těsto na dně formy, a do bílé hmoty rozklepněte 6 celých vajec

4
Další

4. Vejce mírně osolte, poprašte mletým černým pepřem a posypte hustě nahrubo strouhaným tvrdým sýrem a zbytkem sekané cibulky

5
Další

5. Následuje druhá vrstva šunkových plátků, kterou zakryjete vrchním plátem listového těsta (vytvoří na koláči pokličku)

6
Další

6. Vrchní listový plát propíchejte vidličkou ještě na válu, později byste snadno rozrušili vejce v náplni. Dobře ho urovnejte

7
Další

7. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a koláč vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 oC. Po upečení ho rozdělte a hned podávejte

m_matejka

Předchozí
Nejen pro vegetariány: Penne s cuketou a restovanou mladou zeleninou
Další
Recept od sousedů: Slovenské kremeše
Předchozí
Nejen pro vegetariány: Penne s cuketou a restovanou mladou zeleninou
Další
Recept od sousedů: Slovenské kremeše