0 0
Recept od sousedů: Slovenské kremeše

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Recept od sousedů: Slovenské kremeše

Národní kuchyně

Pekařky na Slovensku je důvěrně znají a také v Česku jim už propadla nejedna hospodyňka. Samozřejmě s celou rodinou. A není se co divit. Dva pláty lístkového těsta naplněné fantastickým krémem s přídavkem karamelového likéru a šlehačkou, kdo by něčemu takovému odolal!?

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Z jakého slovního základu je odvozený název tohoto pohádkově jemného dezertu, se lze jen dohadovat. Z logiky věci vyplývá, že je to krémová buchta. Jenže na východním Slovensku se kremeše připravují hlavně na svátek podobný českému posvícení, kterému se říká „kermeš“ a pekla je i babička Jany Fajgelové na Spiši. „U nás doma je milovali všichni, ale jednu chybičku přece jen měly,“ vzpomíná.

„Spodní plát s vrstvou krému a šlehačky se totiž přiklápěl dalším plátem pečeným vcelku, který se při porcování dezertu lámal a drobil. Proto maminka jeho pečení vylepšila a ještě před upečením jej dělí na plechu na menší obdélníčky. Výsledkem jsou nadýchané polštářky, které se pokládají na buchtu jeden vedle druhého a řezy nožem se pak vedou mezi nimi.“

Jana nám také prozradila, že na Slovensku se u příležitosti významných svátků připravují kremeše ještě slavnostnější, u kterých se používá na vrchní plát místo lístkového těsta medové. A možná je ještě jedna obměna, při které se šlehačka neroztírá na vrstvu krému uvnitř, ale nanáší se až na řezy na talířcích…

Jak na to

Těsto rozválejte do podoby dvou plátů a první upečte na plechu vcelku. Druhý pak rozdělte rádýlkem na 25, příp. 30 obdélníčků. Mezitím svařte mléko se smetanou a cukrem a přidejte špetku soli. Zvlášť rozšlehejte v troše mléka žloutky s pudinkovým práškem, vlijte do vroucího mléka se smetanou a pudink svařte. Po odstavení jej zchlaďte ve vodní lázni. V misce utřete máslo s trochou moučkového cukru a do pěny zašlehejte likér (mandlový nepoužívejte, krém je pak nahořklý!). Dále zašlehejte zchladlý puding a krém rozetřete ve vyšší vrstvě na plát těsta pečený vcelku. Následuje vrstva smetany vyšlehané se ztužovačem a upečené obdélníčky. Po zchladnutí moučník rozdělte a řezy ozdobte kopečky šlehačky s ovocem.

(Navštíveno 2 590x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Do mléka v kastrolu či rendlíku přijdete cukr (3 polévkové lžíce) a přilijte smetanu na vaření. Vše přiveďte k varu

2
Další

2. Zvlášť dobře rozšlehejte v troše chladného mléka 4 vanilkové pudinky společně s oddělenými vaječnými žloutky

3
Další

3. Našlehané žloutky s pudinkem vlijte do vroucího mléka, za stálého míchání svařte, odstavte a pudink nechte vychladnout

4
Další

4. Zvlášť vyšlehejte v misce doběla rozměklé máslo s troškou moučkového cukru a do základu zašlehejte karamelový likér

5
Další

5. Postupně přidávejte do máslové pěny s likérem po lžících zchladlý pudink a krém nakonec důkladně vyšlehejte

6
Další

6. Lístkové těsto rozválejte na dva pláty o rozměrech velkého plechu. Jejich okraje zarovnejte a první upečte vcelku

7
Další

7. Druhý (vrchní) plát před pečením rozdělte na plechu nožem na 25 či 30 stejně velkých obdélníčků. Pak jej rovněž upečte

8
Další

8. Na zchladlý spodní plát na rovné podložce rovnoměrně rozetřete veškerý připravený krém. Silnou vrstvu pěkně uhlaďte

9
Další

9. Na krém rozetřete šlehačku z 200 ml smetany zpevněnou ztužovačem. Vrstvu opět dokonale uhlaďte stěrkou

10
Další

10. Na šlehačku rozložte jeden vedle druhého obdélníčky (čtverce) listového plátu upečené zvlášť na druhém plechu

11
Další

11. Jednotlivé dílky opět složí původní velký plát. Povrch takto upraveného dezertu přestříkněte čokoládovou polevou

12
Další

12. Nakonec na každý obdélníček naneste šlehačkovou čepici, přidejte ovoce a dezert rozdělte na jednotlivé porce

Předchozí
Hemenex v listovém těstě
Další
Hádanka pro hosty: Jsou tohle koblížky, nebo piškoty?
Předchozí
Hemenex v listovém těstě
Další
Hádanka pro hosty: Jsou tohle koblížky, nebo piškoty?