0 0
Unikátní dort plný vitamínů: Pomeranče má uvnitř i na povrchu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

4 celá vejce
4 žloutky
1 vanilkový cukr
150 g krupicový cukr
125 g polohrubá mouka
20 g kakao
0,5 lžičky prášek do pečiva
pomerančová zavařenina může být meruňková
6 pomeranče
šťáva z 1 citronu
5 lžic krupicový cukr
200 ml smetana ke šlehání
300 ml šlehačka
30 g máslo
2 lžíce med
100 ml voda

Unikátní dort plný vitamínů: Pomeranče má uvnitř i na povrchu

Národní kuchyně

Nebudeme si nalhávat, že tenhle dort patří vysloveně mezi dietní. Na druhou stranu je pro nás, kteří rádi mlsáme určitou šancí, že prospějeme alespoň trochu tělu přísunem vitamínů. Teď v zimě je v obchodech nejvíce pomerančů, zkusme právě z nich udělat dort pro labužníky…

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Tenhle dort je pomerančový uvnitř i na povrchu. A chutná fantasticky! Nenechte se proto odradit poněkud náročnější přípravou. V první řadě překvapí výchozí mechově nadýchaný piškotový plát. Přechovávejte ho proto na listu papíru a dokonce i po naplnění ho i s papírem rozdělte na stejně široké pruhy.
Díky tomu je pak snáze stočíte do podoby kruhového korpusu. Nenechte se také zmást řídkou konzistencí náplně; po nějaké době v chladu začne přece jen tuhnout! A už vůbec se nebojte glazovaných pomerančových plátků na povrchu; jsou fantastické!

Jak na to

Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků. Dále do hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát při 220 oC upečte (10 minut). Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní.

Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek. Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní citrónovou. Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu. V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozehřátou želatinu. Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany. Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm. První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř. Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny). Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou (viz postup č. 3).

Bezva finta:

Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole „obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.

 

(Navštíveno 83x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Z 8 oddělených syrových bílků vyšlehejte ve větší míse s odváženým pískovým cukrem včetně vanilkového pevnou pěnu

2
Další

2. Postupně zašlehejte do vypracovaného sněhu 6 žloutků (2 odložte stranou). Pěna díky tomu získá jemně žlutou barvu

3
Další

3. Zvlášť smíchejte polohrubou mouku s práškovým kakaem (vyplatí se jej prosít přes jemné sítko) a s práškem do pečiva

4
Další

4. Sypkou směs zapracujte po částech do připravené pěny a těsto jen zlehka propracujte. Už je nešlehejte, aby „nespadlo“

5
Další

5. Obláčkovité piškotové těsto rozetřete na plech (rozměr 28 x 40 cm) s listem pečicího papíru na dně a plát upečte (viz recept)

6
Další

6. Mírně zchladlý upečený plát překlopte na rovnou plochu s čistým kusem papíru a opatrně stáhněte z jeho povrchu původní list

7
Další

7. Z oloupaných pomerančů vykrájejte dužninu (viz postup dole) a v troše šťávy smíchané s citrónovou nechte nabobtnat plátky želatiny

8
Další

8. Zbylé 2 žloutky utřete s cukrem, přidejte veškerou citrusovou šťávu a jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče. Vše vyšlehejte

9
Další

9. Do zředěného žloutkového základu vmíchejte i drobně pokrájenou pomerančovou dužninu a rozehřátou mírně zchladlou želatinu

10
Další

10. Jakmile začne hmota mírně houstnout (počátek želírovacího procesu), vmíchejte do ní pevnou šlehačku z 200 ml smetany

11
Další

11. Tuhnoucí náplň (je třeba chvíli vyčkat) rozetřete na piškotový plát potřený tence pomerančovým nebo meruňkovým džemem

12
Další

12. Naplněný plát nechte chvíli v chladu (hmota ztuhne), rozdělte jej pak na 3 stejně široké pruhy a jeden stočte jako roládu

13
Další

13. Stočený kousek překlopte a obtočte dalšími pruhy náplní dovnitř. Práci vám usnadní spodní pruhy papíru, ale postupně je odstraňte

14
Další

14. Korpus nechte stažený pruhem alobalu či v ráfku ztuhnout. Poté jej uvolněte, ozdobte šlehačkou a glazovaným pomerančem

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Hádanka pro hosty: Jsou tohle koblížky, nebo piškoty?
Další
Pipky s kuřecí kari náplní
Předchozí
Hádanka pro hosty: Jsou tohle koblížky, nebo piškoty?
Další
Pipky s kuřecí kari náplní

Add Your Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..