0 0
Recept na švestkový dort

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Recept na švestkový dort

Národní kuchyně

Nejen jako chuťovka na stůl s dalšími druhy ovoce, ale třeba i zpracované do podoby dortu, který si švestky můžete připravit podle našeho receptu.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Jak švestky do takového dortu efektně „zabudovat“? Třeba v podobě kořeněného želé, které připomíná ze všeho nejvíc fajnový domácí džem a také se dá v této podobě konzervovat. Tady je ovšem na druhý den po uvaření, kdy v chladu řádně ztuhne, naložíte mezi dva oříškové drobečkové piškotové pláty (viz poměrně nevídaný recept) a přidáte navrch mocnou vrstvu ochucené vyšlehané smetany, tedy šlehačky. A nechce-li se vám snad tak dlouho čekat, potom pro vás máme jednu dobrou radu: Do ještě teplého rozvaru přidejte v troše vody nabobtnalou želatinu, dobře vše vymíchejte a želírující hmotu hned plňte do formy či ráfku.

Náš tip:

Často se stane, že korpus se při pečení ve formě mírně propadne a vytvoří „lavór“. V důsledku toho je pak nesnadné prokrajování piškotu nožem či strunou na 3 pláty (vrchní se často neudrží pohromadě). V takovém případě dort složte pouze ze 2 plátů a z potrhaného třetího vytvořte úhledné kousky, jimiž povrch mocné šlehačkové vrstvy dozdobíte společně se šlehačkovými pusinkami a nakrájenými švestkami

Jak na to krok za krokem:

  1. Den dopředu připravte kořeněný ovocný rozvar: Vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky a svařte je v kastrolu na plotně s cukrem a veškerým kořením. Získat musíte hustší hmotu (zcela ji nerozvařte!), kterou odstavíte a zchladlou uložíte přes noc v chladničce, aby téměř ztuhla.

2. Na korpus vyšlehejte z oddělených bílků se špetkou soli pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte oba druhy cukru. Dále do pěny postupně zašlehejte žloutky a po troškách tuzemák. Mouku promíchejte zvlášť s práškem do pečiva, drcenými piškoty i jemně nastrouhanými „lískáči“ a sypkou směs zapravte stěrkou do vyšlehaného základu. Vymíchané těsto nalijte do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení a korpus při 170 °C upečte (cca 25 až 30 minut, vyplatí se zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě 5 minut vydýchat a pak ho uvolněte. Zcela vychladlý 2x prokrojte; získáte celkem 3 kruhové pláty. Jeden z nich zavřete zpět do čisté formy či ráfku a naložte na něj veškeré švestkové želé. Povrch náplně uhlaďte a přiklopte druh plát. Následuje silnější vrstva smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem a pak třetí plát, pokud se vám ho podařilo udržet vcelku (viz Náš tip). Dortík z ráfku po krátkém zchladnutí uvolněte, celý potřete další šlehačkou, bok obsypte mandlovými lupínky a na povrch přidejte šlehačkové pusinky a libovolně upravené švestky.

(Navštíveno 232x, dnes 1x)

Postup

1
Další

Na korpus vyšlehejte z oddělených bílků se špetkou soli pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte oba druhy cukru

2
Další

Do propracované bílkové pěny zašlehejte dále žloutky, pěkně jeden po druhém, a po troškách tuzemák (přidávejte ho lžící)

3
Další

Zvlášť promíchejte mouku s práškem do pečiva, podrcenými a jemně prosátými piškoty i jemně nastrouhanými lískovými oříšky

4
Další

Sypkou směs zapravte stěrkou do vyšlehané pěny, vymíchané těsto nalijte do formy o průměru 26 cm a korpus upečte (viz recept)

5
Další

Krátce vydýchaný korpus z formy vyjměte a vychladlý na mřížce opatrně 2x prokrojte (kvůli oříškům to jde poměrně nesnadno)

6
Další

V předstihu rozvařte nakrájené vypeckované švestky s cukrem a veškerým kořením. Hustý rozvar odstavte a uložte přes noc v chladu

7
Další

Na druhý den vložte do původní formy jeden z piškotových plátů, naložte na něj ovocné želé a přiklopte je druhým piškotem

8
Další

Následuje silná vrstva šlehačky ochucené vanilkovým cukrem a třetí pečený plát, máte-li jej k dispozici (viz Náš tip)

9
Další

Složený zchladlý dort uvolněte z ráfku a celý potřete další šlehačkou. Bok obsypte mandlovými lupínky a přidejte dekoraci

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Meruňkové kopretiny z kynutého těsta
Další
Eskymo jako před lety
Předchozí
Meruňkové kopretiny z kynutého těsta
Další
Eskymo jako před lety