0 0
Meruňkové kopretiny z kynutého těsta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

1 kostka droždí čerstvé
6 lžic krupicový cukr
400 g hladká mouka
200 ml mléko
špetka sůl
1 vejce
2 žloutek
100 g máslo
náplň:
meruňky čerstvé nebo kompot
200 g měkký tvaroh
1 žloutek
2-3 lžíce krupicový cukr
na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléko
glazura.
12 lžic moučkový cukr
2 lžíce mléko
citronová šťáva

Meruňkové kopretiny z kynutého těsta

Národní kuchyně

Můžete být stoprocentně jistí, že s těmito kynutými meruňkovými kopretinami sklidíte úspěch přímo fenomenální a o vašem pekařském a cukrářském umění se brzy dozví veškeré blízké i vzdálené okolí. Čiňte se tedy!

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Možná nad tímto receptem mávnete rukou, že je to práce pro hračičky, kteří mají spousty volného času. Proč ale nepřipravit doma alespoň jednou za čas pro všechny malé i velké pořádné překvapení?!

Postup:

  1. Běžným způsobem připravte kvásek: Do misky rozdrobte droždí a utřete je s 1 lžící cukru a 1 lžící hladké mouky. Kašičku zřeďte 3 lžícemi vlažného mléka, vše vymíchejte a nechte v teple vykynout.
  2. Zbylou mouku promíchejte v míse se zbývajícím cukrem i solí, přilijte vzešlý kvásek, prošlehané vejce i žloutky, rozehřáté vlažné máslo a ohřátým mlékem zadělejte hladké lesklé těsto. Dobře vypracované nechte pod fólií či utěrkou v teple řádně vykynout.
  3. V mezičase připravte meruňky a náplň: Čerstvé plody spařte horkou vodou, oloupané rozpulte a zbavte pecky. Kompotované nechte důkladně vykapat. Tvaroh vymíchejte v misce dohladka s odděleným žloutkem a dle chuti přidejte cukr.
  4. Vykynuté těsto přeložte na pomoučený vál, lehce je rukou přehněťte a vyválejte z něj plát silný 1 cm, ze kterého vypíchne kruhovou vykrajovačkou o průměru 8 až 10 cm kolečka. Každé nařízněte po obvodu několikrát nožem (viz postup), ale středy ponechte volné! Takto upravené terčíky přeložte na plech s papírem na pečení a ponechte mezi nimi větší rozestupy. Je třeba je nechat dokynout (cca 10 minut) a také při pečení nabydou značně na objemu. Ve středu každého pak vytlačte dnem skleničky plochý důlek, který naplníte ochuceným tvarohem a náplň přiklopte polovinou meruňky. Okraje (okvětní lístky) potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a v troubě vyhřáté na 180 oC květy upečte dorůžova (cca 15 až 20 minut). Hotové nechte na plechu vychladnout.
  5. Na dohotovení připravte glazuru: Jemně prosátý moučkový cukr utřete v misce s mlékem a konzistenci polevy upravte citrónovou šťávou. Zvolna roztékavou hmotu rozetřete na okvětních plátky na zchladlých květech a nechte vrstvu ztuhnout.
(Navštíveno 113x, dnes 1x)

Postup

1
Další

Z rozdrobeného droždí utřeného na kašičku s trochou cukru, hladké mouky a vlažného mléka nechte v teple vzejít pěkně nadýchaný kvásek

2
Další

Zaděláte-li kvásek v míse, potom k němu přijdete zbylou mouku se solí i cukrem, vejce, žloutky i tekuté máslo a mlékem zadělejte těsto

3
Další

Než dobře vyhnětené vláčné těsto řádně vykyne, oloupejte vroucí vodou spařené meruňky a zbavené pecek rozpulte. Kompotované sceďte

4
Další

V misce vymíchejte tvaroh se žloutkem a náplň ochuťte trochou cukru. Přidat lze i trochu pudinkového prášku, aby se při pečení neroztékala

5
Další

Z vykynutého a na pomoučeném válu krátce přehněteného těsta vyválejte plát silný 1 cm, ze kterého vypíchnete kolečka o průměru 10 cm

6
Další

Kolečka na plechu s papírem nařízněte po obvodu 7x až 8x nožem (viz foto), nechte je dokynout a v každém vytlačte dnem skleničky důlek

7
Další

Do plochého důlku naložte tvarohovou náplň a překryjte ji polovinou meruňky. Lístky po obvodu potřete rozšlehaným vejcem a vše upečte

j.volny

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Plněné řízky snadno, rychle, bez trápení
Další
Recept na švestkový dort
Předchozí
Plněné řízky snadno, rychle, bez trápení
Další
Recept na švestkový dort