0 0
Oblíbená domácí klasika:Čočka nakyselo

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

500 g velkozrnná čočka
1,5 l voda
2 lžíce sádlo
2 ks cibule
1 lžíce hladká mouka
párek
1 ks vejce uvařené natvrdo
sůl
ocet dle chuti

Oblíbená domácí klasika:Čočka nakyselo

Features:
    Národní kuchyně

    Čočce upravené nahusto a ochucené nakyselo, doplněné opečeným párkem a vejcem uvařeným natvrdo, dá často i ten největší gurmet přednost před všemožnými vybranými specialitami. Není divu, v našich zeměpisných šířkách představuje tento pokrm oblíbenou klasiku…

    • Střední

    Ingredience

    Pracovní postup

    Sdílejte

    Umíte čočku nahusto správně připravit? Potom byste měli vědět, že se k ní, stejně jako k většině jiných luštěnin, nepřidává česnek. Pouze se uvařená doměkka ve vodě, v níž bobtnala, zahušťuje cibulovou jíškou (viz recept) a po následném provaření se dochucuje solí, černým pepřem a octem.

    A pokud snad máte pocit, že jsme vám neprozradili nic nového, potom možná vezmete zavděk nápaditým aranžmá, kterým se můžete při přípravě jednotlivých porcí inspirovat. Určitě zaujme zejména děti! Samozřejmě obsahuje tradiční klobásu a vejce natvrdo, byť v míře o poznání skromnější (zbytek můžete servírovat zvlášť). A na dozdobení použijte pár proužků červené papriky, lístky petržele a očka zvýrazněte bazalkovým pestem.

    Bezva finta:

    Z koleček klobásy či silného párku ve střívku vzniknou při opékání na pánvi v troše oleje nebo sádla prohnuté kloboučky, z nichž vytvoříte při nápaditém dekorování porcí na talířích ouška a nos.

    Jak na to

    Čočku pečlivě přeberte, přelijte studenou vodou a nechte ji nabobtnat (lze i přes noc). Vodu pak neslévejte, ale čočku v ní uvařte téměř doměkka. Mezitím zpěňte na rozehřátém sádle jemně nasekanou cibuli a zaprašte obsah pánve hladkou moukou. Cibulovou jíšku za stálého míchání osmahněte (nepřipalte ji!) a po odstavení a mírném zchladnutí ji vmíchejte do měkké vroucí čočky. Za stálého míchání vše provařte (čočka se zahustí) a ochuťte solí, pepřem a octem. Čočku podávejte s nasucho opečenou klobásou či párkem a natvrdo uvařenými vejci, případně porce na talířích dekorativně naaranžujte (viz snímek).

    (Navštíveno 284x, dnes 1x)

    Postup

    1
    Další

    1. Čočku přeberte a zbavte příměsí, přelijte ji vodou a po nabobtnání vše uvařte téměř doměkka

    2
    Další

    2. Na troše sádla zpěňte nasekanou cibuli, zaprašte obsah pánve moukou a cibulovou jíšku osmahněte

    3
    Další

    3. Odstavenou mírně zchladlou jíšku přidejte k čočce a za stálého míchání vše provařte a zahustěte

    4
    Další

    4. Zahuštěnou čočku dochuťte po odstavení solí, mletým černým pepřem a trochou octa dle chuti

    m_matejka

    Předchozí
    Pravý vídeňský řízek a chyby, které děláme
    Další
    Rychlé a jednoduché mňamky: Plněné mušličky k pivu i vínu
    Předchozí
    Pravý vídeňský řízek a chyby, které děláme
    Další
    Rychlé a jednoduché mňamky: Plněné mušličky k pivu i vínu