0 0
Dort L. N. Tolstého

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

6 vejce
2 lžíce krupicový cukr
2 lžičky vanilkový cukr
2 lžíce zakysaná smetana
1 plechovka proslazené kondenzované mléko
1,5 lžičky jedlá soda
2 lžíce hladká mouka
Krém:
3 vejce
2 lžíce krupicový cukr
200 g máslo
2 ks citróny
100 ml smetana ke šlehání

Dort L. N. Tolstého

Národní kuchyně

Recept na tento dort kdysi věnoval mladé manželce L. N. Tolstého rodinný lékař doktor Anke a slavný spisovatel si ho okamžitě velice zamiloval. „Koláč doktora Ankeho je silnější než smrt či skála,“ říkával často. Recepis pana doktora jsme našli, takže mocné účinky jeho léku můžete vyzkoušet i vy!

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Jakými kvalitami tento nevšední dortík zaujme? Na pohled vyhlíží jako medovník, především na řezu, avšak jeho podstata je zcela jiného charakteru. Nelekejte se tedy, až budete základní těsto připravovat. Med je v receptuře zastoupený proslazeným kondenzovaným mlékem, nicméně právě díky němu získá zajímavou konzistenci a strukturu. Není kruchá či dokonce suchá, jak je to u medového pečiva běžné, ale příjemně hebká a vláčná.
S prokrajováním 3 upečených korpusů tedy budete mít s největší pravděpodobností problém, ale příslovečnou flintu, v tomto případě nůž, do žita rozhodně neházejte! A až se pustíte do přípravy originálního krému, potom zjistíte, že připomíná tzv. citrónový tvaroh (lemon curd), dnes tolik oblíbený ve sladké kuchyni anglicky hovořících zemí celého světa.

Postup:

  1. Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a po částech do něj zapracujte metlami šlehače směs obou druhů cukru a pak po jednom žloutky (každý do základu řádně zašlehejte). V jiné misce propracujte zakysanou smetanu s kondenzovaným mlékem i sodou, směs vmíchejte stěrkou do vyšlehané pěny, nakonec přidejte odváženou hladkou mouku a opět vše promíchejte. Získáte těsto konzistence husté smetany, jež rozdělíte do 3 kruhových forem o průměru 18 cm vyložených kolečky papíru na pečení.
  2. Všechny 3 korpusy pečte v troubě vyhřáté na 180 oC po dobu cca 15 až 20 minut a hotové nechte ve formách krátce vydýchat. Uvolněte je pak a každý ještě teplý kousek 1x vodorovně prokrojte, získáte 6 tenkých plátů. Celkem 5 plátů spotřebujete na stavbu korpusu a zbylý jemně rozdrobte.
  3. Dále připravte krém: Rozklepnutá vejce vyšlehejte s cukrem, šlehačem do pěny zapracujte rozměklé máslo s jemně nastrouhanou citrónovou kůrou i vymačkanou šťávou a vše svařte v rendlíku na plotně za stálého míchání na velmi mírném ohni, dokud hmota nezíská konzistenci medu. Odstavenou nechte zcela vychladnout.
  4. První z připravených plátů potřete pětinou zchladlého krému, přidejte posyp jemnými drobečky z šestého plátu (opět pětina celkového množství) a tento postup dál opakujte. Poslední 5. plát potřete zbylým krémem, přidejte posyp zbylými drobky a korpus nechte v chladu cca 6 až 8 hodin proležet. Před podáváním dortík přizdobte vyšlehanou smetanou.

Náš tip:

Poslední z 6 plátů, který získáte prokrojením 3 upečených korpusů, lze do náplně nadrobno rozmělnit (je vláčný a jemný). Případně ho ve vychládající troubě zcela usušte a jemně rozdrťte. Připravenou drtí se vzápětí posýpají vrstvy citrónového krému ve struktuře korpusu.

(Navštíveno 205x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte směs krupicového cukru s vanilkovým a pak po jednom žloutky

2
Další

2. Zakysanou smetanu vymíchejte s kondenzovaným mlékem i sodou, směs zapracujte stěrkou do vyšlehané pěny a přidejte hladkou mouku

3
Další

3. Zvolna vymíchané těsto rozdělte do 3 forem o průměru 18 cm s kolečky papíru na pečení na dně a kousky ve vyhřáté troubě upečte

4
Další

4. Poměrně nízké upečené korpusy nechte mírně vychladnout a každý vhodným nožem 1x prokrojte. Získáte celkem 6 kruhových plátů

5
Další

5. Z 5 zcela vychladlých plátů sestavíte korpus (viz dále), ale poslední nechte v teplé troubě vysušit a jemně ho pak rozdrťte

6
Další

6. Na první z plátů rozetřete díl zchladlé neroztékavé náplně (pětina celkového množství) a vrstvu posypejte trochou jemné drti

7
Další

7. Vrstvu jemnými drobky posypané náplně přiklopte druhým plátem a následuje další krém s posypem. Takto celý korpus postupně složte

8
Další

8. Povrch složeného korpusu potřete zbylým krémem (bok zůstane holý!), přidejte zbylý posyp a na dekoraci použijte vyšlehanou smetanu

Předchozí
Recept na pravé (a zdravé) arabské marokánky
Další
Rafinované nadívání kuřecích stehen
Předchozí
Recept na pravé (a zdravé) arabské marokánky
Další
Rafinované nadívání kuřecích stehen