0 0
Houbami plněný lilek se zeleninou

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

1 ks větší lilek
1 ks mrkev
1 ks cibule
0,5 lžičky tymián
špetka majoránka
2 ks bobkový list
sůl
1 ks cibule
1 stroužek drcený česnek
500 g lesní houby mohou být žampiony
250 g rajčata

Nutritional information

Houbami plněný lilek se zeleninou

Features:
    Národní kuchyně

    I když držíme půst nebo jsme vegetariáni, nemusíme strádat. Maso můžeme nahradit baklažánem neboli lilkem, a když ho naplníme houbovou směsí, pochutná si i ten největší mlsoun…

    • Střední

    Ingredience

    Pracovní postup

    Sdílejte

    Většina plodových zelenin je jako stvořená k nadívání rozmanitými náplněmi; stačí vydlabat jejich útroby, napěchovat chutnou směsí a pak tepelně upravit. Co se náplní týče, nabízí se celá řada variací od čistě zeleninových až po masité, zpravidla s přídavkem pokrájené vydlabané dužniny. Výborné jsou také houby, jež obzvlášť dobře ladí s lilky. Výsledkem je neuvěřitelně lehké jídlo, které můžete podávat samotné, nejlépe s vekou. Opravdová fantazie!
    Rozpůlené plody s vatovitou dužninou uvnitř netřeba zbavovat nahořklé tekutiny tradičním nasolením a vypocením; tuto fázi nahradí krátké povaření ve vodě. Sice se upravují neloupané, ale i tak dejte pozor, aby vařením příliš nezměkly! Při dlabání vnitřku si pak vezměte na pomoc špičatý nůž, pouhá lžíce nestačí. A co se náplně týče, výborné jsou jakékoli lesní houby. Hříbky ji dobře „svážou“, protože obsahují více slizovitých látek. My jsme použili ryzce (mohou být i zamražené), které jsou sice sušší, ale zato pikantnější. Použít nicméně lze i jiné druhy včetně obyčejných žampiónů…

    Jak na to

    Neoloupaný baklažán (i stopku můžete ponechat) rozkrojte po délce na dvě poloviny, vložte je do osolené vroucí vody, asi 5 minut je povařte a zchlaďte ve studené vodě. Část dužniny (vařením mírně ztmavne) vydlabejte pomocí špičatého nože a lžíce a drobně ji pokrájejte. Zvlášť spařte vroucí vodou rajčata, oloupejte je a drobně nakrájejte. Na másle na pánvi orestujte nasekanou cibuli s česnekem, přidejte pokrájené houby, trochu soli s pepřem a poduste je, dokud se z nich neodpaří většina tekutiny. Dále vmíchejte krájenou dužninu z lilků, rajčata, dle chuti sůl s pepřem a směs za stálého míchání prohřejte. Po odstavení ji naložte vrchovatě do lilkových lodiček, které jste uložili do olejem vytřené zapékací misky na vrstvu pokrájené cibule a mrkve s veškerým kořením. Obsah misky zalijte vývarem a nechte jej v troubě vyhřáté na 170 oC zapéct (20 až 30 minut).

    (Navštíveno 341x, dnes 1x)

    Postup

    1
    Další

    1. Neloupaný rozpůlený lilek (stopku můžete odkrojit i ponechat) vložte na 5 minut do vroucí vody a pak prudce zchlaďte

    2
    Další

    2. Osušené poloviny opatrně vydlabejte, nejlépe pomocí špičaté ostrého nože a lžíce. Vyjmutou dužninu drobně pokrájejte

    3
    Další

    3. Vhodnou zapékací misku nebo pekáček vytřete trochou oleje a na dno rozložte vrstvu krájené cibule a mrkve upravené na kolečka

    4
    Další

    4. Zeleninu posypte bylinkami (mohou být sušené i čerstvé), přidejte bobkový list a navrch uložte připravené lilkové lodičky

    5
    Další

    5. Na másle na pánvi nechte zesklovatět cibuli, přidejte pokrájené houby a za občasného promíchání z nich vyduste tekutinu

    6
    Další

    6. K orestovaným houbám přidejte nadrobno pokrájená oloupaná rajčata s dužninou z lilků a opět vše důkladně osmahněte

    7
    Další

    7. Houbovou náplň zároveň dochuťte solí a mletým černým pepřem a po odstavení ji vrchovatě naplňte do lilkových lodiček v pekáčku

    8
    Další

    8. Povrch náplně poklaďte máslem, přilijte vývar a vložte vše do vyhřáté trouby. Lilky zapékejte bez poklopu 20 až 30 minut

    m_matejka

    Předchozí
    Kuřecí měšce s nivou a jablky
    Další
    Recept na bostonský superkrémový dort
    Předchozí
    Kuřecí měšce s nivou a jablky
    Další
    Recept na bostonský superkrémový dort