Recept na bostonský superkrémový dort

0 0
Recept na bostonský superkrémový dort

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

4 vejce
270 g krupicový cukr
3 lžíce voda
75 g máslo
150 g hladká mouka
1 lžička kypřící prášek do pečiva
1,5 lžičky prášková želatina
4 žloutky
120 ml mléko
350 ml smetana ke šlehání
100 g hořká čokoláda
čerstvé maliny nebo jiné sezónní ovoce
moučkový cukr na dozdobení
Národní kuchyně

Kdyby nebylo v minulosti přistěhovalců ze starého kontinentu, tedy z Evropy, nebyla by Amerika, čím je dnes. Jen málokdo by již řekl, že významnou roli v tomto koktejlu národů sehráli rovněž Němci. A tak je dost dobře možné, že famózní bostonský dort prokládaný jemným bavorským žloutkovým krémem má původ právě v těchto časech. Kdo ví…

  • Těžké

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Bavorský krém, to je opravdový fenomén, který není zdaleka jen součástí famózních dortů. Je natolik výjimečný svou jemností a chutí, že se v luxusních cukrárnách podává coby samostatný dezert s rozmanitými doplňkovými přelivy, např. karamelovým, malinovým apod. Jeho přednosti jsou však vyvážené poněkud náročnou přípravou vařeného žloutkového základu (viz Náš tip) a při plnění dortu vyžaduje rovněž pohotovost. Rychlá práce je zkrátka nutností; rozhodně ho nenechávejte příliš dlouho odpočívat a hned ho plňte mezi zchladlé piškotové pláty! Odměnou za všechna zmiňovaná příkoří vám bude opravdu excelentní Američan.

Náš tip:

Základ pro bavorský krém je v průběhu vaření velice citlivý na teplotu. V první řadě je třeba ho prohřívat těsně pod bodem varu, aby se v něm nesrazily obsažené žloutky. A především ho neustále promíchávejte vařečkou, případně prošlehávejte metličkou. Jakmile ustanete, základ se u dna připálí, což by mohlo jeho kvalitu citelně ohrozit, nejen po stránce chuťové, ale utrpí i jeho vůně!

Jak na to:

  1. Rozklepnutá vejce vyšlehejte s cukrem, po lžících do husté pěny zašlehejte horkou vodu a vzápětí rozehřáté vlažné máslo. Stěrkou do tekutého základu vmíchejte směs mouky s práškem do pečiva, poměrně řídké hladké těsto rozlijte do 2 kruhových forem o průměru 20 cm s kolečky papíru na pečení na dně a korpusy ve vyhřáté troubě upečte (při 170 oC cca 20 až 25 minut, vyplatí se zkouška špejlí!). Hotové piškoty nechte ve formách 5 minut vydýchat, uvolněte pak každý po obvodu formy příborovým nožem a překlopte je na podložku či mřížku. Zcela zchladlé 1x prokrojte, získáte celkem 4 světlé kruhové pláty. V mezičase připravte bavorský krém: Práškovou želatinu
  1. V předstihu přelijte želatinu v misce vodou a nechte ji nabobtnat. Zvlášť vyšlehejte ze žloutků s cukrem hustou pěnu a šlehačem do ní zapracujte polovinu mléka (60 ml). Ke zbylému mléku přilijte v rendlíku na plotně 130 ml smetany ke šlehání, tekutinu přiveďte k varu, stáhněte teplotu a za stálého šlehání do ní pramínkem přilijte žloutkový základ. Obsah rendlíku dál za stálého prošlehávání metlou zvolna provařte, získat musíte hustý krém. Jakmile rendlík stáhnete z plotny, přidejte do krému nabotnalou želatinu, nechte ji rozpustit a vše dohladka vymíchejte. Krémový základ pak nechte zchladnout na pokojovou teplotu a po lžících ho zašlehejte do šlehačky vypracované ze smetany ke šlehání.
  2. Do čistého ráfku (raději vyšší, příp. s nástavbou z pruhu silnější fólie) vložte jeden z připravených piškotových plátů a naložte na něj třetinu krému. Přiložte druhý piškot a postup ještě 2x zopakujte; docela nahoře bude 4. piškot. Složený korpus lehce přitlačte a povrch případně potřete malým zbytkem bavorského krému (vytvoří podklad pod čoko ganeche, protože uzavře porézní strukturu piškotu). Obsah ráfku pak nechte v chladu ztuhnout (cca 2 až 3 hodiny).
  3. Ztuhlý korpus z ráfku uvolněte a připravte polevu: Smetanu přiveďte v rendlíku na plotně téměř k varu, odtavte ji a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu. Základ dohladka vymíchejte, vlažný hladký krém nalijte na střed vrchní plochy dortu a zvolna ho roztírejte špachtlí, aby na boku po obvodu vytvořil úhledné přeteky. Povrch ztuhlé polevy nakonec dozdobte kupkou malin, jež poprášíte moučkovým cukrem.
(Navštíveno 1 684x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Vejce vyšlehejte ve velké míse s cukrem, po lžících do husté pěny zašlehejte horkou vodu a pak rozehřáté vlažné máslo

2
Další

2. Stěrkou do tekutého základu vmíchejte směs mouky s „prdopečem“ a řídké těsto rozlijte do 2 forem s papírem na dně

3
Další

3. Oba korpusy ve vyhřáté troubě upečte (viz recept). Než je vyklopíte na podložku či mřížku, nechte je ve formách vydýchat

4
Další

4. Zchladlé korpusy uvolněte po obvodu formy nožem a potom je vyklopte. Zchladlé nakonec 1x prokrojte, získáte 4 kruhové pláty

5
Další

5. První z plátů vložte do formy či ráfku s nástavbou a naložte na něj třetinu krému. Takto postupně složte všechny na sebe

6
Další

6. Než korpus v chladu ztuhne, připravte polevu: Smetanu přiveďte v rendlíku k varu, odtavte ji a rozpusťte v ní čokoládu

7
Další

7. Ganache dohladka vymíchejte, vlažnou nalijte na dortík uvolněný z ráfku a zvolna ji rozetřete, aby stekla i na bok

Předchozí
Houbami plněný lilek se zeleninou
Další
Kuřecí bábovka
Předchozí
Houbami plněný lilek se zeleninou
Další
Kuřecí bábovka