0 0
Nepečený oplatkový borůvkový tunýlek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Nepečený oplatkový borůvkový tunýlek

Národní kuchyně

Můžete si být jistí, že s tímto jemným skvostem sklidíte úspěch při každé příležitosti. V podstatě je to také dortík, ale složený z oplatek a smetanových náplní pěkně vrstvu za vrstvou v tvořítku na chlebíček. Ideální je forma hranolovitého tvaru, která pojme větší objem náplní na rozdíl od žebrované (tzv. srnčí hřbet).

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Jak na to krok za krokem:

  1. Formu na chlebíček vypláchněte studenou vodou a vyložte ji fólií. Na dno pak vyrovnejte vrstvu oplatek s vanilkovou náplní, jednu vedle druhé.
  2. Připravte vanilkový krém: želatinu namočte v troše vody a nabobtnalou rozehřejte v mikrovlnce. V míse vymíchejte mascarpone či tvaroh se smetanovým jogurtem. Zvlášť vyšlehejte smetanu s oběma druhy cukru do fáze měkké vlny, 2 lžíce pěny rozpracujte metličkou ve vlažné želatině a tento základ zapravte ručně metlou do celkového množství šlehačky. Pěnu hned vmíchejte do smetanového základu, dohladka propracovanou náplň nalijte na oplatkový základ ve formě, vrstvu uhlaďte a vyrovnejte na ni další oplatky s vanilkovou náplní. Vše pak nechte v chladničce krátce ztuhnout.
  3. Dále připravte borůvkový krém: Želatinu nabobtnalou v troše vody opět rozehřejte. Mascarpone vymíchejte s borůvkovým jogurtem. Zvlášť vyšlehejte smetanu s oběma druhy cukru, zapracujte do ní vlažnou tekutou želatinu a pěnu vmíchejte do smetanového jogurtového základu. Nakonec do náplně zvolna zapracujte čerstvé borůvky a hmotu opět naložte na oplatky ve formě. Zcela naplněnou formu zabalte do fólie a obsah nechte v chladničce do druhého dne ztuhnout.
  4. Na druhý den vyklopte ztuhlý obsah formy na podložku a tunýlek potřete vrstvou smetany vyšlehané se ztužovačem a obarvené borůvkovou šťávou. Povrch přizdobte nasekanými pistáciovými jádry, případně borůvkami.

Náš tip:

Oplatky s vanilkovou náplní by neměly být příliš silné (mnohonásobně vrstvené), aby se stačily v náplni chlebíčku patřičně proležet a zvláčnět. Právě z toho důvodu se vyplatí uložit dohotovený dezert v chladničce přes noc.

(Navštíveno 124x, dnes 1x)

j.volny

Komentáře receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Předchozí
Libanonský dort Černá princezna
Další
Pravý vídeňský řízek a chyby, které děláme
Předchozí
Libanonský dort Černá princezna
Další
Pravý vídeňský řízek a chyby, které děláme