Ingredience
-
2 kuřecí prsní řízkyvětší
-
8 plátků cikánská pečeně
-
8 plátků ementál
-
1 velké vejce
-
sůl
-
mletý pepř
-
strouhanka
-
2 lžíce máslo
-
2 lžíce hladká mouka
-
2 stroužky česnek
-
120 ml světlé pivo
-
250 ml smetana ke šlehání
-
1 lžíce hořčice
-
100 g čedar srtouhaný
Pracovní postup
Francouzští kulinární experti z věhlasné soukromé školy nejvyššího kuchařského umění Le Cordon Bleu (založena byla již v roce 1895) by nám jistě neodpustili, že jsme v původní receptuře nahradili kvalitní telecí maso kuřecím. Nicméně i tato alternativa má něco do sebe.
Jak na to:
- Oba kousky kuřecího masa prořízněte nožem do podoby 4 stejně velkých plátků, jež můžete na prkénku roztlačit pěstí, případně je lehce naklepejte. Oboustranně je zároveň osolte, opepřete a na každý uložte po 2 plátcích cikánské pečeně a pak tvrdého sýra. Takto naplněné zarolujte a smotky zajistěte párátky (konce netřeba uzavírat). Rolky dále obalte ve vejci prošlehaném vidličkou a ve strouhance, vyrovnejte je do zapékací misky, kterou jste vytřeli olejem, a v troubě vyhřáté na 180 ºC všechny pěkně dozlatova upečte (cca 30 minut).
- V mezičase připravte pivní omáčku: V pánvi na plotně rozehřejte máslo, zaprašte je moukou a světlou jíšku dobře vymíchejte. Zároveň ji ochuťte drceným česnekem, za stálého prošlehávání metličkou k ní přilijte pivo a vše cca 2 minuty provařte. Dále k základu přilijte smetanu a omáčku vařte dál za stálého míchání do zhoustnutí (cca 3 minuty). Odstavte ji a hned do ní vmíchejte hořčici a nastrouhaný sýr (musí se zcela rozpustit). K finálnímu dochucení použijte sůl s pepřem.
- Omáčku udržujte stále v teple, dokud se v troubě nedopečou závitky. Hotové podávejte na nahřátých talířích přelité teplou pivní omáčkou, přizdobené uzenou mletou paprikou a sekanou petrželkou. Jako příloha se k nim hodí různě upravené brambory, případně pečivo.
Foto: © and styling ing. Jiří Savinec
(Navštíveno 263x, dnes 1x)