0 0
Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

2 kuřecí prsní řízky větší
8 plátků cikánská pečeně
8 plátků ementál
1 velké vejce
sůl
mletý pepř
strouhanka
2 lžíce máslo
2 lžíce hladká mouka
2 stroužky česnek
120 ml světlé pivo
250 ml smetana ke šlehání
1 lžíce hořčice
100 g čedar srtouhaný

Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda

Národní kuchyně

Nenechte se mýlit, název receptu není chybný! Cordon Bleu je na místě, nikoli Gordon Bleu či dokonce Blue, jak tuto kulinární legendu na bázi rolovaného telecího řízku často nazýváme. Slovník praví, že je nepřímo odvozený od slavného vyznamenání nejlepších francouzských kuchařů, jež má podobu modré stužky, v překladu tedy cordon bleu…

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Francouzští kulinární experti z věhlasné soukromé školy nejvyššího kuchařského umění Le Cordon Bleu (založena byla již v roce 1895) by nám jistě neodpustili, že jsme v původní receptuře nahradili kvalitní telecí maso kuřecím. Nicméně i tato alternativa má něco do sebe.

Jak na to:

  1. Oba kousky kuřecího masa prořízněte nožem do podoby 4 stejně velkých plátků, jež můžete na prkénku roztlačit pěstí, případně je lehce naklepejte. Oboustranně je zároveň osolte, opepřete a na každý uložte po 2 plátcích cikánské pečeně a pak tvrdého sýra. Takto naplněné zarolujte a smotky zajistěte párátky (konce netřeba uzavírat). Rolky dále obalte ve vejci prošlehaném vidličkou a ve strouhance, vyrovnejte je do zapékací misky, kterou jste vytřeli olejem, a v troubě vyhřáté na 180 ºC všechny pěkně dozlatova upečte (cca 30 minut).
  2. V mezičase připravte pivní omáčku: V pánvi na plotně rozehřejte máslo, zaprašte je moukou a světlou jíšku dobře vymíchejte. Zároveň ji ochuťte drceným česnekem, za stálého prošlehávání metličkou k ní přilijte pivo a vše cca 2 minuty provařte. Dále k základu přilijte smetanu a omáčku vařte dál za stálého míchání do zhoustnutí (cca 3 minuty). Odstavte ji a hned do ní vmíchejte hořčici a nastrouhaný sýr (musí se zcela rozpustit). K finálnímu dochucení použijte sůl s pepřem.
  3. Omáčku udržujte stále v teple, dokud se v troubě nedopečou závitky. Hotové podávejte na nahřátých talířích přelité teplou pivní omáčkou, přizdobené uzenou mletou paprikou a sekanou petrželkou. Jako příloha se k nim hodí různě upravené brambory, případně pečivo.

Foto: © and styling  ing. Jiří Savinec

(Navštíveno 263x, dnes 1x)

m_matejka

Předchozí
Recept na dort Othello
Další
Penne s cuketou a restovanou mladou zeleninou
Předchozí
Recept na dort Othello
Další
Penne s cuketou a restovanou mladou zeleninou