Švestkový koláč Babí léto
Máte-li chuť na pravý švestkový koláč jak od babičky, vyzkoušejte tento recept. Na zahradě dozrávají švestky a začíná babí léto, proto se tento koláč tak i jmenuje.
Na těsto potřebujeme:
250g hladké mouky
20g droždí
50g cukr krupice
100ml polotučného mléka
špetka soli
1lžička citrónové kůry
2 žloutky
50g másla
1 vejce na pomazání a máslo na vymazání formy
Na drobenku:
20g másla
50g cukru krupice
50g polohrubé mouky
a dále švestky
Prosátou mouku nasypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek pro droždí. Zasypeme ho lžící cukru a zalijeme 1/2 vlažného mléka. Necháme odpočinout na teplém místě.
Do vzešlého kvásku nalijeme zbytek vlažného mléka, cukr, sůl, citr.kůru a žloutky. Celou směs propracujeme. Poté přilijeme zchladlé rozpuštěné máslo a vypracujeme pevné těsto. To potom necháme cca 60 minut odpočinout pod bavlněnou utěrkou na teplém místě.
Než nám těsto vykyne připravíme si švestky. Ty umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Vymažeme formu máslem. Vyndáme vykynuté těsto a prohněteme jej. Následně vyválíme kulatý plát o průměru formy, nejčastěji 30cm. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Na celý povrch koláče rozendáme švestky, těsně k sobě, aby byly co nejmenší mezery. Některé položíme slupkou dolů a některé naopak. Takto připravený koláč necháme 15-20 minut ležet.
Připravíme si drobenku, kterou posypeme celý koláč. Dáváme si pozor, aby drobenka byla dobře propracovaná. Posypaný koláč vložíme do trouby a při 180°C pečeme asi 30 minut, dle trouby. Po vychladnutí koláč nakrájíme a dle chutí ozdobíme moučkovým nebo skořicovým cukrem, šlehačkou nebo jen tak podáváme s čajem.
Zdroj Foto: Fotobanka