0 0
Větrníky s jahodami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

voda
sůl
máslo
hrubá mouka
mléko
vanilkový pudink
krupicový cukr
ovoce na dozdobení jahody, meruňky, maliny nebo stružiny

Větrníky s jahodami

Národní kuchyně

Recept na jahodové větrníčky

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

RADY: Proč se některým pekařkám stále nedaří odpalované těsto? Příčin může být několik a rozhodně platí, že hned po prvním neúspěchu netřeba házet flintu do žita. V první řadě existuje několik osvědčených receptů, jež pracují pokaždé s jiným druhem mouky a také máslo je možné v nich zaměnit za olej.

Svařený základ pro odpalované těsto je také třeba v kastrolu za stálého míchání důkladně prohřát (nesmí se lepit na dno), a když je hotový, zchlaďte jej, aby nepálil na dotyk. Teprve potom do hmoty zašlehejte celá vejce. Ale postupně jedno za druhým!

Těsto je hotové, větrníčky nastříkané na plech, ale proč při pečení nevyskočily? Možná jste zapomněli vložit do trouby ještě před plechem kastrol s vroucí vodou (pára proces pečení podpoří) a navrch stříkněte dovnitř před uzavřením dvířek trochu vody. Kuchyň bude sice připomínat parní lázně, ale vyplatí se to. A pak už troubu neotírejte až do doby, kdy větrníčky začnou nabírat zlatavou barvu!

Ingredience pro krémové větrníčky:
500 ml vody, špetka soli, 180 g másla, 350 g hrubé mouky, 8 vajec; vanilková náplň: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 3 lžíce pískového cukru, 200 g másla; karamelová šlehačka (viz recept níže), ovoce na ozdobu, např. jahody, maliny, ostružiny…

Jak na to:

Vodu, olej a sůl přiveďte ve větším kastrolu k varu, postupně přisypte mouku, těsto důkladně vymíchejte a dál je za stálého zahřívání míchejte, dokud se nepřestane lepit na dno. Poté je odstavte a přeložte do mísy, kde je hnětačem dál občas „prošťouchněte“. Jakmile zchladne na 40  ͦ C (mírně teplé na dotek prsty), zašlehejte do něj postupně vejce.

Vymíchané hladké těsto naplňte do sáčku s ostře řezanou špičkou o větším průměru a na plech s pečicím papírem z něj nastříkněte 2x zatočené velké pusinky (větrníčky). Pečte je při 220   ͦ C asi 15 až 20 minut, ale ještě před tím vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou. Zdárnému pečení pomůže, když dovnitř střihnete ještě lžící trochu vody.

Troubu pak za žádných okolností neotvírejte, dokud větrníčky nezezlátnou. Ještě horké prokrojte nožem, půlky rozevřete a nechte zchladnout. Plňte je pak ze sáčku nejprve vanilkovým krémem (máslo se zašlehaným slazeným vanilkovým pudinkem) a přidejte vrstvu karamelové šlehačky

(Navštíveno 595x, dnes 1x)

Postup

1
Další

Ve větším kastrolu přiveďte k varu vodu společně s máslem, olejem a solí a postupně do ní vmíchejte odváženou hrubou mouku. Vypracované potom těsto za stálého zahřívání míchejte, dokud se nepřestane lepit na dnu kastrolu. Poté je můžete odstavit. Těsto přeložte do větší mísy,

2
Další

Jakmile zchladne (nepálí na dotyk), zašlehejte do něj postupně jedno za druhým všechna vejce

3
Další

Hladkou hmotu naložte do sáčku s řezanou špičkou. Šikovného pomocníka budete mít v obyčejném půllitru, do kterého sáček postavíte

4
Další

Ze sáčku pak těsto vytlačujte na plech s pečicím papírem v podobě 2x vykroužených pusinek, vytažených uprostřed do špičky

5
Další

Větrníčky pečte v silně vyhřáté troubě dozlatova a nezapomeňte do ní vložit kastrůlek s vodou! Ještě horké kousky prokrojte

6
Další

Jako první plňte do zchladlých a vydýchaných větrníčků vanilkový krém vyšlehaný z másla s hustým slazeným vanilkovým pudinkem

7
Další

Vanilkový krém a poté i karamelovou šlehačku (recept vpravo) nanášejte dovnitř v kruzích ze sáčků s ostře řezanými špičkami

8
Další

Než větrníčky přiklopíte odkrojenými „víčky“, založte do náplně pár pěkných plátků jahod či jiné ovoce. Výsledek bude fantastický

9
Další

Na polití použijte kupovaný fondán na věnečky (dodává např. firma Kovandovi) a rozehřejte jej v rendlíku s trochou vody

10
Další

Každé víčko pak uchopte za okraj, jeho povrch ve fondánové hmotě smočte a opatrně je uložte na naplněný větrníček

Předchozí
Čokoládové věžičky
Další
Linecké košíčky s pomeranči
Předchozí
Čokoládové věžičky
Další
Linecké košíčky s pomeranči