0 0
Rychlá tortilla

Ukažte i známým tento recept!

Nebo si zkopírujte danou URL adresu:

Ingredience

550 g hladká mouka
1 lžička sůl
2 lžičky kypřící prášek do pečiva
2 lžíce vepřové sádlo
370 ml voda

Rychlá tortilla

Kuchyně:

Výborné tortilly si můžete upéct snadno sami a použít se rovněž dají na sladko, třeba v podobě fajnových netopýřích křupinek či zmrzlinových ovocných košíčků.

  • Středně náročné

Ingredience

Postup

Sdílejte

Tortilla ovládla svět zásluhou mexické kuchyně, která ji ovšem převzala od Španělů, a ti se tento původně cizrnový chléb naučili péct od Arabů. Dnes se k přípravě těchto placek používá převážně mouka kukuřičná, ale může být i hladká pšeničná. To pro případ, že tu zkusíte sami; nic na tom totiž není. A aby toho nebylo málo, můžete si hotovými tortillami pohrát ještě trochu jinak a nikdo vám nebude ani trochu vyčítat, že chléb není coby boží dar na hraní…

Jak na to:

 Odváženou hladkou mouku promíchejte v míse nasucho se solí a práškem do pečiva, přidejte sádlo a prsty je do sypké směsi zapracujte, získat musí drobtovitou strukturu. Dále k základu postupně přilévejte vodu a obsah mísy dál hněťte, dokud se nespojí do podoby kompaktního těsta.
Bochánek přeložte na vál poprášený hladkou moukou a opět ho rukama důkladně prohněťte. Dobře vypracované těsto rozdělte na 15 stejně velkých dílků, ze kterých ukoulíte v dlaních bochánky. Každý rozpracujte válečkem do podoby kruhové placky, kterou v silně rozpálené pánvičce na plotně (ideální je těžká litinová) po obou stranách upečete.
Tortilly pečte jen krátce po dobu několika vteřin, rozhodně neodcházejte od plotny; těsto musí zůstat světlé a na jeho povrchu se vytvoří tmavé puchýře. Takto upravené placky jsou připravené k okamžité konzumaci či dalšímu zpracování, případně je uložte v mrazáku.

(Navštíveno 14x, dnes 1x)

Kroky

1
Hotovo

Ve větší míse propracujte nasucho odváženou hladkou mouku se solí i kypřicím práškem a přidejte rozměklé vepřové sádlo

2
Hotovo

Sádlo do sypké směsi zapracujte prsty, získá drobtovitou strukturu. Dále do základu zapracujte postupně přilévanou studenou vodu

3
Hotovo

Těsto propracujte důkladně rukou, nejprve v míse a pak na pomoučeném válu. Bochánek hned rozdělte na 15 stejně velkých dílů

4
Hotovo

Z každého dílku těsta vyválejte na pomoučeném válu placku a průměru pánvičky. Rozhodně nedělejte tortilly příliš silné!

5
Hotovo

Tortilly pečte po obou stranách nasucho v rozehřáté pánvičce na plotně. Výhodou je masivní litinová pánev, která drží dobře žár

6
Hotovo

Placky pečte jen krátce pár vteřin, neodcházejte od plotny! Těsto musí zůstat světlé a na jeho povrchu se vytvoří tmavé puchýře

nasreceptc

Recenze receptu

Tento recept zatím nemá žádné recenze, zanechte svůj :)
předchozí
Vídeňská roštěná
další
Recept na dort Othello
předchozí
Vídeňská roštěná
další
Recept na dort Othello

Přidat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.