Kouzlo medu
Med je potravina, která nezaplavuje krevní řečiště cukry a tělo jej umí ihned zpracovat. Z trávicí soustavy rychle mizí a neumožňuje tak vznik nežádoucích kvasných procesů, jak je tomu u jiných sladidel a cukrů. Med má i kladný podíl na vstřebávání vitamínů a minerálů do těla. Výrazně podporuje i tvorbu hemoglobinu, který je důležitý pro zásobení organismu kyslíkem. Bohužel i na med mohou vykazovat někteří citliví jedinci alergické reakce, proto je vhodné být před pravidelným užíváním medu opatrný a otestovat se.
Máme tři druhy medu, květový, lesní a smíšený med. Nejlepší je používat smíšený med, kde jsou všechny minerály a vitamíny v rovnováze. Med působí příznivě nejen na zánětlivé projevy vně i navenek, ale i na neurasthenické projevy u dětí díky mírným sedativním účinkům. Dále máme mateří kašičku, jde o jediný čistý přírodní zdroj cholinacetátu, tedy neuropřenašeče. Je hodně doporučována ženám v období menopauzy pro zmírnění projevů a mužům pro zkvalitnění spermatu při snaze o potomky.
Často se používá i propolis. Je to směs pryskyřičných látek, včelího vosku, balzámu, éterických olejů, vitamínů a minerálů. Má příznivý vliv na ochranu buněk v organismu a chrání je před viry a bakteriemi. Lze jej užívat vnitřně i zvenčí a má opravdu široké využití. Vhodná je i medovina, jde o kvasný lihový produkt obsahující maximálně 17 % alkoholu, vodu, glukózu a minerální látky. Výrobků z medu je opravdu spousta a dnes se používá i v kosmetice v péči o pokožku celého těla.
Obecně je med brán jako všelék a přírodní antibiotikum. Důležité je ale brát v úvahu původ medu. Česká republika je také i národ včelařů a tak není těžké sehnat stáčený čerstvý domácí med přímo od místního včelaře i s ostatními výrobky. Máme tak jistotu, že med je kvalitní, je pravý a není šizený cukrem.