Hovězí steak s pečeným česnekem
Máte chuť na kus masa? Nejčastější variantou je steak, jeho příprava nemusí být vždy jednoduchá, ale vždy stojí za to!
Suroviny:
- 4 plátky hovězího masa na steak
- 800g brambor pro pečení ve slupce
- 2 palice česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Příprava:
Palice česneku seřízneme na horní straně těsně u špičky a položíme na alobal. Česnek osolíme, zakápneme olivovým olejem a celé těsně zabalíme.
Brambory omyjeme se slupkou, osušíme a v míse dostatečně osolíme a promísíme se zbylým olivovým olejem.
Steaky očistíme a osušíme. Osolíme a opepříme až těsně před samotným grilováním.
Zabalený alobal s česnekem a brambory dáme do pekáče a pečeme buď v troubě nebo na nepřímém žáru v uzavřeném grilu při teplotě 200 °C asi 45 až 60 minut.
Plátky masa grilujeme zpočátku na přímém prudším žáru z obou stran. Poté steaky přendáme a dopékáme podle požadovaného stupně propečení mimo žár (dohromady asi 8 až 12 minut).
Hotové steaky necháme chvilku odpočinout na talířku s pokličkou. Nejčastěji podáváme s pečenými bramborami a s pečeným česnekem.