https://www.nasrecept.cz
  • Login
  • Register
  • Magazín
  • Kategorie
  • Podle ingrediencí
  • Přidat recept
  • Pravidla
  • Magazín
  • Kategorie
  • Podle ingrediencí
  • Přidat recept
  • Pravidla
  • Úvodní stránka
  • Magazín
  • Připravte si doma chutnou marmeládu z meruněk a levandule

Připravte si doma chutnou marmeládu z meruněk a levandule

Posted on Čvc 29th, 2021
by Marcela Matyášová
Categories:
  • Magazín

Kdo z nás by nemiloval léto? Všude kolem nás to kvete, zahrádky jsou plné chutných a poctivě vypěstovaných plodů. Teď je čas meruněk a levandule, co si takhle doma uvařit meruňkovou marmeládu s levandulí? Oblíbily si ji už naše babičky jako zdroj zdraví, zvláštní chuti a taky jako vzpomínku na léto.

Meruňky i levandule jsou symboly léta

Kulaté oranžové plody meruněk a fialové kvítky levandule jsou symboly léta, mají také pozitivní vliv na náš organismus.

Meruňky podporují imunitu, zlepšují náladu, pomohou od únavy, jsou zdrojem vlákniny a dalších výživných látek (vitaminy A, C, K, E, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a další).

Levandule je zase aromatická léčivá bylina, která si vás získá nádhernou vůní a uklidňujícím účinkem. Využití najde i v kuchyni, nebo také v prádelníku.

Zdroj foto: fotobanka

Co budeme na marmeládu potřebovat?

  • 2 kg meruněk
  • 30 g citrusového pektinu
  • 2 polévkové lžíce sušených levandulových kvítků
  • 800 g třtinového cukru
  • 5 polévkových lžic citronové šťávy

Náš tip: Část sušených levandulových kvítků můžete nahradit levandulovým sirupem. Nezapomeňte pak ponížit i množství třtinového cukru.

Zdroj foto: fotobanka

Postup:

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky, které vložíme do misky a zasypeme zhruba polovinou třtinového cukru. Přidáme také sušené kvítky levandule, vše dobře promícháme a necháme odstát.

Meruňky pak s trochou vody povaříme na mírném ohni. Rozvařené meruňky důkladně promačkáme, přisypeme pektin smíchaný se zbytkem třtinového cukru a citronovou šťávou. Kdo chce, může také přilít levandulový sirup.

Vše ještě asi minutu povaříme a následně můžeme plnit do horkých sterilizovaných sklenic a hned otočíme dnem vzhůru. Víčka se pak dobře přisají.

Náš tip: Hustotu marmelády snadno zkontrolujeme tak, že malé množství marmelády dáme na vychlazený talířek. Na povrchu by měla tuhnout. Máte ji moc řídkou? Přidejte ještě malé množství cukru smíchaného s pektinem a krátce povařte.Víte, že během vaření marmelády se může přihodit leccos nečekaného? Není tak od věci mít sjednané pojištění domácnosti.

(Navštíveno 31x, dnes 1x)
  • Marmeláda

Marcela Matyášová

Add Your Comment Zrušit odpověď na komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Kategorie

BUCHTY

BUCHTY

CHUŤOVKY

CHUŤOVKY

CUKROVÍ

CUKROVÍ

DORTY

DORTY

HLAVNÍ JÍDLA

HLAVNÍ JÍDLA

Magazín

Magazín

Nezařazené

Nezařazené

POHÁRY

POHÁRY

Kuchyně

Americká

Americká

Česká

Česká

Francouzská

Francouzská

Italská

Italská

Libanonská

Libanonská

Mexická

Mexická

Rakouská

Rakouská

Ruská

Ruská

  • Ochrana osobních údajů
  • Podmínky užití
  • Impressum
  • Kontakt

Internet Magazines s.r.o. | Všechna práva vyhrazena | © 2018