Perníčky – ihned měkké
K tradičnímu vánočnímu cukroví patří bezpochybně i perníčky. Vůně skořice a perníku je neodolatelná. Máte již svůj oblíbený recept? Ne? Vyzkoušejte perníčky, které můžete konzumovat ihned po vychladnutí.
Suroviny:
- 400g hladké mouky
- 140g cukru moučka
- 50g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření
Dle vkusu a oblíbenosti bílková poleva, čokoláda na vaření, hotové tuby na zdobení
Postup:
Do mísy vložíme všechny suché suroviny, promícháme a přidáme ostatní suroviny. Ze směsi vypracujeme těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Pokud nespěcháme může se těsto odležet 1-2 dny. Odpočinuté těsto vyválíme na vále asi 0,5cm tloušťku. Vykrájené tvary vkládáme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 8min při předem předehřáté troubě na 160°C. Hotové ještě teplé perníčky ihned po vyndání potřeme rozšlehaným žloutkem s lžící vody. Zajistíme si tak lesk. Po vychladnutí zdobíme perníčky bílkovou polevou. Na trhu je již řada hotových naplněních tub určených ke zdobení cukroví. Můžete si vybrat z široké škály barev.
Dobrou chuť