0 0
Banány v čokoládě

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Banány v čokoládě

Features:
    Národní kuchyně
    • Střední

    Ingredience

    Pracovní postup

    Sdílejte

    Banány s ne příliš výraznou chutí doslova zazáří v kombinaci s čokoládou. Opravdu je to hvězdná kombinace. A co teprve, když oloupané plody ještě zakapete čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a necháte je v ní chvilku naložené!

    Žloutky ušlehejte zastudena do pěny s třetinou odváženého cukru, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Z bílků a zbytku cukru ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte ořechy s moukou a skořicí a sypkou směs vmíchejte po částech střídavě s bílkovou pěnou do základní žloutkové hmoty. Řídké těsto nalijte do pekáčku vyloženého papírem a pečte je v troubě vyhřáté na 180 ͦC asi 45 minut. Po vychladnutí obsah vyklopte na podložku, stáhněte papír a moučník 1x prokrojte. V rendlíku svařte zavařeninu s rumem a po zchladnutí rozetřete polovinu na spodní plát. Přiklopte druhým plátem a jeho povrch opět potřete ovocným rozvarem (zbytek). Oloupané banány podélně rozkrojte, každou polovinu ještě napříč rozpulte, všechny naskládejte do větší misky a zakapejte citrónovou šťávou. Chvíli je nechte takto „marinovat“ a pak kousky naskládejte řezy dolů do vrstvy džemu na povrchu buchty. Nakonec je zalijte čokoládovou polevou: Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na vaření, přidejte máslo, promíchejte a pomalu přilijte smetanu.

    Bezva finta: S čokoládovou polevou bývá často jeden problém – po vyjmutí celého moučníku z chladničky se při porcování na kousky láme. Jak tomu zamezit? Jednoduše rozehřejte v horké vodní lázni čokoládu na vaření, nechte v ní rozpustit kousek másla, vše dobře promíchejte a přilijte sladkou smetanu (poměr viz recept). Opět dobře promíchejte a rozlijte na dezert. Uvidíte, jak se bude i po vychlazení pěkně krájet!

    (Navštíveno 1 267x, dnes 1x)

    Postup

    1
    Další

    Ze žloutků s třetinou cukru a špetkou soli ušlehejte hustý krém, do které zapravíte směs ořechů s moukou a tuhou pěnu z bílků a dvou třetin cukru

    2
    Další

    Řídké těsto zlehka zamíchejte, nalijte je na pekáč vyložený plátem papíru (ustřižený na míru přichyťte v rozích do trochy tuku) a upečte ve vyhřáté troubě

    3
    Další

    Upečený plát po vychladnutí z pekáče vyklopte na větší podložku, zvolna stáhněte papír na pečení a opatrně jej dlouhým nožem prokrojte

    4
    Další

    V rendlíku svařte na plotně ovocnou zavařeninu a pod odstavení do ní vmíchejte rum. Dále ji už nevařte, aby se alkohol zcela neodpařil

    5
    Další

    Polovinou navoněné zavařeniny nejprve potřete spodní plát moučníku, přiklopte jej druhým a jeho povrch rovněž potřete zbytkem ovocné směsi

    6
    Další

    Oloupejte banány, podélně je rozkrojte a naskládejte do misky, ve které je zakapete čerstvou citrónovou šťávou. Nechte je v ní chvíli naložené

    7
    Další

    Poloviny banánů můžete ještě překrojit napůl – menší kousky se pak budou lépe skládat vedle sebe – a uložte je do vrchní vrstvy rumem ochuceného džemu

    8
    Další

    Nakonec moučník zalijte poměrně vysokou vrstvou čokoládové polevy rozehřáté ve vodní lázni z čokolády na vaření, kousku másla a smetany

    m_matejka

    Předchozí
    Oblíbená domácí klasika: Čočka nakyselo
    Další
    Čokoládové věžičky
    Předchozí
    Oblíbená domácí klasika: Čočka nakyselo
    Další
    Čokoládové věžičky